20°C

Beograd

ADA CIGANLIJA: Šesti memorijalni skup "Sait Hadžić", u organizaciji oldtajmer kluba Beograd!

Šesti memorijalni skup "Sait Hadžić", u organizaciji oldtiajmer kluba Beograd, održan je danas na Adi Ciganliji.

Posetioci na najpoznatijem beogradskom izletištu, uz roštiljske kobasice i osveženje imali su priliku da vide automobile i motocikle iz ranijih epoha, kao i da se slikaju sa vozilima koja su u punom sjaju odolela vremenu.

- Ovde je okupljeno oko pedesetak prelepih vozila članova našeg kluba. Osim vozila tu su i motocikli i jedan autobus - rekao je Nenad Ðurić iz oldtajmer kluba Beograd.

Prema njegovim rečima, titula zvezde ovog skupa pripada plavom Hadsonu iz 1927. godine, koji je ujedno najstariji model na ovom skupu.

- On je 2010. godine stigao iz Amerike, moj pokojni otac Sait Hadžić ga je uvežao i od tada traje restauracija. Prošle godine ona je konačno završena i ove godine očekujem da ga registrujem i da se pojavi na beogradskim ulicama - kaže vlasnik Saša Hadzić.

Oldtajmer plave boje, kojem je sunce davalo jak odsjaj, izazivao je najviše pažnje posetilaca, koji su znatiželjno razgledali i i spoljašnjost i untrašnjost automobila.

- To je motor od 5.000 kubika, sa šest cilindara u liniji. Nije to snaga kao što je danas, ali može da se nosi sa današnjim automobilima, iako ima drvene točkove. Održavanje je normalno, kao i kod svi automobila, s obzirom da se vozi nekoliko puta godišnje. Bitna je garaža i da stoji na suvom. Ne dozvoljavamo da pokisne - kaže Hadžić.

Posetioci nisu ostali ravnodušni ni na crveni Potijak, koji je došao iz Muzeja motora i motocikala Pančevo.

- Radi se o modelu Pontijaka iz 1928. godine od 48 konjskih snaga. U ovakvom stanju ga je mnogo lakše održavati i čak ga je lakše održavti nego vozilo. Vozi se sa dvostepenim kvačilom, međukvačilom... Danas je malo mučenje voziti takav automobil, ali kada se voli ništa nije teško - istakao je Dragan Markušev.

Kako kaže vlasnik, koji se preko 30 godina bavi oldtajmerima, njegov automobil je "zvezda" i na svadbama, u spotovima, a svoju ulogu imao je u seriji "Senke nad Balkanom".

Izvor:Tanjug
Foto: Instagram/prnt/beogradski_vremeplov_011

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar