PRVAK SVETA: Dejana Bačko osvojila zlatnu medalju na Paratekvondo šampionatu planete održanom u Turskoj!

 Dejana Bačko, devojka rođena bez ruku, ostvarila je fantastičan podvig: osvojila je zlatnu medalju na Paratekvondo šampionatu planete održanom u Turskoj.

Kada je Dostojevski pisao "Zločin i kaznu", u prvom činu, tačnije u tamošnjoj drugoj glavi, stavio je i sledeću smernicu: "Budite sunce i vas će svi videti". I kao da je iz te rečenice u svet pobegla ova mlada devojka iz Bačke Palanke, čudo od živog bića koje svojim postojanjem diže svest o snazi vere, nade i ljubavi.

Njena vera da je nemoguće - moguće stvorila je od devojčurka rođenog bez ruku najpre mladu slikarku. A slikala je od malena, držeći četkicu ustima, češće - nogama.

Njena nada se sastojala u tome da će trud koji svakodnevno ulaže zaista ostaviti traga. I na nju, i na svet oko nje.

A njena ljubav, prema sportu, otelotvorila se i kroz telo koje možda nije onako kakvo smo navikli da viđamo, ali koje je zbog te ljubavi postalo veličanstvenije od mnogo toga što jesmo videli.

U Antaliji, u K41 kategoriji A takmičarki do 49 kilograma, Dejana Bačko je zaista osvojila titulu prvaka sveta. I to ispred Ruskinje Sakinat Magomedove i Turkinje Semre Kare.

- Trenutno se nalazim na svetskom prvenstvu u paratekvondu u Turskoj gde po prvi put postajem prvak sveta. Jedno divno iskustvo i ponosna sam na sebe a verujem da je i moja zemlja Srbija. Java ili san, videcu ujutro kada se probudim. Dokazala sam sebi da nema odustajanja ovim putem kao broj 1 u svetu i prošlim kao broj 1 u Evropi. Naravno, zahvaljujem se mom matičnom klubu Gitros a najviše treneru Aleksandru Andreevskom kojem posvećujem ovu medalju zbog truda i verovanja u mene! - poručila je Dejana Bačko.

Nije ona jedini junak

Prvog dana Svetskog prvenstva u Antaliji, medalje su osvojili i: Danijela Jovanović (srebro, kategorija do 49 kilograma), Marija Mičev (srebro, kategorija do 58 kg), te Minja Jandrić (bronza, kategorija 75+) i Violeta Todorov (bronza, 49-). Drugog dana takmičenja, u finalu će se boriti Jelena Terzić (kategorija K41, 58+ kg) i Bobana Kozić (K43, 58+).

 

Izvor: Blic
Foto: Instagram/devojka_sa_krilima_/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Provodadžija
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Novajlije reality
13:55  Vesti
14:10  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18.10  Serija: Suze moje sestre
19:00 Čađava mehana
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Novajlije
21:00  Ćirilica 
23:00  Novajlije reality