Izvor:
13.08.2019 u 15:46
0

AMERIKANCI SAD U ŠOKU: Nije normalno šta Jokiću rade u reprezentaciji Srbije

Veliki broj američkih novinara, posebno onih iz Denvera prati igre košarkaške reprezentacije Srbije u pripremnim utakmicama pred Svetsko prvenstvo koje se od 31. avgusta do 15. septembra igra u Kini.

Ti-Džej Mekbrajd, koji radi za najveći sportski portal u američkog državi Kolorado, "Majl haj sports", se analizirajući meč u kom je Srbija u Kaunasdu bila bolja od Litvanije (95:91), najpre čudio kako to da Nikola Jokić nije starter.

"Možda sebično gledam na sve ovo, ali imam problem da razumem zašto Jokić nije u startnoj petorci. Ako žele da ga odmore, neka ga uopšte ne koriste. Ali, ako ga već koriste, neka se navikne na ostale startere. Prosto ne razumem", napisao je Mekbrajd.

Potom je bio oduševljen što je selektor Aleksandar Đorđević osmislio istu akciju za Jokića koju njegov trenerski kolega, Majkl Malon – strateg Nagetsa, koristi u Denveru:

"Sjajno. Srbija je Jokića stavila u isti set akcija koji Nagetsi često koriste u niskom bloku. Urade dribling-uručivanje (DHO) sa Jokićem u rip-bloku (kada igrač bez lopte, koji nju i očekuje, protrčava iza saigrača u bloku i ostaje sam pod košem), a onda Jokić ostaje slobodan na drugoj strani bloka. I, to dovede do toga da Jokić baci asistenciju onome koji je utrčavao, za lagano polaganje lopte u koš", piše on.

Potom ga je naš 24-godišnji centar oduševio:

"Jokić najveću štetu nanosi rivalu dodavanjem, odbranom i sposobnošću da iznudi prekršaje. Uz to, 'maltretira' ljude na poziciji 'posta', kao što je to sad uradio, za svoj drugi pogodak na meču. Stigao je do osam poena, tri skoka i sada četiri asistencije, posle sjajnog dodavanja za još jednog saigrača koji je utrčao pod koš".

Nedugo zatim je ostao u čudu šta sve u odbrani Srbija igra, odnosno šta se sve od Jokića traži:

"Srbija igra sve živo od odbrambenih šema prilikom pik-en-rola (Litvanije). Jokić je i preuzimao igrača s loptom, i povlačio se zajedno sa blokerom, i na kratko preuzimao onog ko vodi loptu, pa se vraćao na svog, visokog igrača. Sve to – u jednoj te istoj utakmici".

Učinkom svog omiljenog igrača bio je, naravno, više nego zadovoljan:

"Nikola Jokić je samo ubacio tri šuta, od pet pokušanih, ali je stigao do 14 poena uz 8/8 sa linije penala. On je značajno sazreo u smislu iznuđivanja prekršaja, ali još toliko može da napreduje… Takva je zver. I tako pametan".

Ipak, sve to još uvek nije dovoljno da Ti-Džej Mekbrajd počne da u potpunosti navija za Srbiju, bar kada se o Svetskom prvenstvu radi. Za tako nešto potrebno je da se ispune dva uslova:

"I ja sam za to (da ću navijati za Srbiju na Svetskom prvenstvu), ako ikada krenu da stavljaju Jokića u startnu petorku i prestanu da ga koriste kao krilnog centra toliko mnogo", zaključio je ovaj američki novinar.

Kurir sport
Foto: Starsport©

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter