17°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Happy BSC

SAVRŠENA FORMULA NAUČNIKA: Ovom računicom doćo će te do vašeg idealnog partnera

Neke razlike i dalje izazivaju zgražavanje, pa se nameće pitanje - koliko godina je previše, a koliko premalo?

VESTI DANA

VUČIĆ U POSETI ČEŠKOJ: Sastanak sa Zemanom i Vondračekom

KORONA STANJE U SVETU: Preminulo 11.000 ljudi, 589.000 novoobolelih

DAČIĆ SAZVAO SASTANAK RADNE GRUPE: Međustranački dijalog bez posredovanja stranaca

POTPORAL EU POVODOM VEČERE U BRISELU: Cilj pokretanje i proširenje političkog angažmana EU i ZB

Savremeno doba je donelo neke nove trendove. Razlika u godinama kao da nije važna, makar ne na prvi pogled, ipak nauka se pozabavila ovim fenomenom i ako želite da vam veza uspe, ovo su preporuke stručnjaka.

Savremeno doba donelo je veću fleksibilnost kada je reč o parovima, pa nas više ne čudi kada vidimo mladu ženu sa starijim muškarcem, pa čak ni stariju ženu sa mlađim muškarcem. No, neke razlike i dalje izazivaju zgražavanje, pa se nameće pitanje - koliko godina je previše, a koliko premalo?

Matematička formula koja daje odgovor na ovo pitanje je laka - svoj broj godina podelite sa dva i tome dodajte sedam godina - to je minimum ispod kog ne bi trebalo da idete! Primera radi ako imate 32 godine, društveno prihvatljivo je da budete u vezi sa nekim ko ima najmanje 23 godine.

Kada želite da pronađete gornju granicu, potrebno je da od svojih godina oduzmete sedam, a potom ih pomnožite sa dva. U praksi ti znači da ako imate 32 godine ne bi trebalo da zabavljate sa nekim ko ima više od 50 godina.

Uprkos tome što je ovo opšteprihvaćeno pravilo ne morate da ga se rigidno pridražavate, odnosno moguća su odstupanja ako osećate da je nešto prava stvar.

- Ova formula pomaže da vas drži unutar razlike koja će osigurati zajedničke interese s vašim partnerom, a verovatno će omogućiti i bolju komunikaciju. Ipak, ako upoznate nekoga čije godine izlaze iz okvira formule, ali vas taj neko usrećuje, zaboravite na ovo pravilo - objašnjava Dejvid Benete, stručnjak za veze.

- Najrizičniji aspekt veze s nekim ko je znatno mlađi ili stariji od vas jeste što trenutno možda imate mnogo toga zajedničkog, ali posle pet godina moglo bi da dođe do značajnih razlika u ciljevima i načinu života - ističe ekspert za muško-ženske odnose Karol Roderik.

Takođe, studija objavljena u časopisu "Social Science Research Network" iz 2014. godine pokazala je da što je veća staronosna razlika između parova, to su veće i šanse da se razvedu.

Parovi s pet godina razlike imali su 18 odsto više šanse da se razvedu, a stopa razvoda skočila je na 39 odsto ako je razlika bila 10 godina, a na 95 odsto kod razlike od 20 godina!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar