13°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Happy BSC

NOĆNA MORA! LISAC UDAVIO PREKO 40 PILIĆA: Evo kako je stao na put lukavom predatoru

Borba između jednog čačanskog domaćina u selu Prislonica i lukave lisice trajala je danima. Petar Skipić svakodnevno je u svom kokošinjcu beležio štetu, ali predatoru dugo nije mogao da "stane na kraj".

NAJVAŽNIJE VESTI

VUČIĆ: Sutra stiže još 130.000 doza Sputnjika V

IMUNIZACIJA U SRBIJI: Date 3.068.643 doze vakcina,1.238.871 revakcinacija!

KORONA PO GRADOVIMA SRBIJE: Beograd i Novi Sad na udaru kovida 19

NOVI KORONA PRESEK: 37 pacijenata preminulo, 218 ljudi na respiratoru!

- Ja sam se lično uverio u onu narodnu izreku "lukav kao lisica". Danima unazad sam slušao psa kako laje celu noć i jednom kad sam izašao video sam liju kako stoji na metar od njega, gleda ga i provocira, a on joj ne može ništa jer je vezan - rekao je Petar.

Ipak, da je "Dara prevršila meru" ovaj Čačanin je shvatio kada mu je lisica za noć odnela čak 40 pilića.

- Ona je došla i sklonila poklopac na drvenom sanduku gde su se pilad nalazila, sve ih je podavila i odnela kilometar od kuće utabanim putem u jazbinu, ne bih ni znao da ih nisam tamo zatekao, ali pretpostavljam da ih je po dvoje nosila. To je pametna životinja, kao da ih je lagerovala da ima kad joj zafali - priča ovaj domaćin.

Lijolovka: Klopka koja radi na principu mišolovke

Zbog ovog incidenta Petar je odlučio da joj stane na put, i osmislio klopku koja radi na principu mišolovke.

- Napravio sam najprostiji izum, stavio sam kao mamac parče mesa u kavez i otišao da mirno spavam, ono što preko noći naleti to se u zamku i uhvati, nedugo zatim od postavljanja klopke bila je uhvaćena - rekao je on.

Petar je uspeo da se sa štetočinom ipak izbori bez puške, a zatim je pozvao i lovce koji su izašli na teren i utvrdili da je lisica meštanima Prislonice pravila probleme već duže vreme.

Štetočina koliko i korisna

- Lija je neophodna svakom sistemu i to je zakonom definisano, radi regulisanja populacije u prirodi, ali i uginulih i bolesnih životinja. Mada, ona može da se zavuče kroz mišju rupu i napravi velike probleme, ali kolika je štetočina toliko je i korisna. Svi znaju da je ona simbol lukavosti zato kada je sretnete budite oprezni - dodao je lovac Slobodan Vasilić.

Narodne poslovice lepo kažu "Lija, lija pa dolija", tako je bilo i ovaj put u Prislonici.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar