13°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

LASTAMA DO NAGRADE: TONA kukuruza za domaćinstvo koje ima najviše gnezda!

Svi građani koji imaju aktivno gnezdo seoskih lasta u svom domaćinstvu do 15. juna mogu učestvovati u takmičenju "Domaćinstvo koje su laste izabrale".

Srećno domaćinstvo sa najviše gnezda seoskih lasta biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza.

Ovo neobično nadmetanje četvrtu godinu zaredom organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, čiji izvršni direktor Milan Ružić kaže da ovim simboličnim takmičenjem žele da pohvale mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalni način.

"Zahvaljujući njihovoj pažnji i ljubavi seoske laste i dalje opstaju na našim prostorima. Domaćinstvo sa najviše gnezda nagradićemo tonom kukuruza. U prethodne tri godine, koliko organizujemo ovo takmičenje, pokazalo se da je tona kukuruza odgovarajuća nagrada jer su sva pobednička domaćinstva bila stočarska i kukuruz im je više nego dobrodošao", istakao je Ružić.

Iz tog društva objašnjavaju da veličina populacije seoske laste u Srbiji procenjuje se na 150.000 do 230.000 parova.

PROČITAJTE I OVO

PROVERITE SVOJE PRIJAVE ZA 100 EVRA! Ministarstvo objasnilo zbog čega!

VUČIĆ NA VEZI SA PREDSEDNIKOM ISLAMSKE REPUBLIKE: O saradnji, Kosovu i epidemiji

TRAMP ZABRINUT! Molim guvernere da suzbiju PROTESTE

SRBI IZ AMERIKE: Ono što vidite je REŽIRANI HAOS! Plaćenici sa strane ORGANIZUJU SVE!

MARIĆ U ŠOKU! Dobio je savet ministra Nedimović i...Mala ptica pevačica karakterističnog dugog i račvastog repa dostiže masu od oko 20 grama, no svake godine prevaljuje hiljade kilometara od podsaharske Afrike gde zimuje do Srbije gde se gnezdi.

U gnezda, koja pravi od blata, polaže u proseku pet jaja iz kojih se nakon 13 do 15 dana izležu mladunci. Seoske laste žive u proseku 4 godine.

"Nekada su se godišnja doba ili vremenske prilike određivale na osnovu prisustva i ponašanja seoskih lasta. Danas na osnovu njihove brojnosti zaključujemo kako utičemo na prirodu. Usled moderne poljoprivrede i zamiranja stočarstva ova vrsta u Srbiji i Evropi nestaje. Seoskim lastama se dugoročno može pomoći ukoliko podržimo opstanak malih poljoprivrednika i očuvamo tradicionalan način bavljenja poljoprivredom", objasnili su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Prijave na takmičenje se vrše putem onlajn formulara:

 ili pozivom na telefon 011/33-43-902 do 15. juna.

Konačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 21. juna na stranici www.pticesrbije.rs i u sredstvima javnog informisanja.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti