23°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Index

DVADESET PUTA PRLJAVIJI OD WC ŠOLJE: A ne ispuštamo ga iz ruke!

Držimo ga na krevetu i na jastuku, a prljaviji je od WC šolje i nije mobilni. Šta je to?

To je predmet o kojem većina nas i ne razmišlja. Koristimo ga spontano, automatski, a isto tako ga mahinalno odložimo na prvo mesto koje ugledamo. Nova studija će možda promeniti pristup koji imamo prema daljinskim upravljačima, navodi Mirror.

Studija koju je naručio Sofa-Carpet-Specialist pokazala je da je daljinski upravljač verovatno i do 20 puta prljaviji od WC šolje. U istraživanju su razni predmeti u domaćinstvu testirani na prisutnost bakterija i plesni.

Među ispitivanim predmetima našli su se i daljinski upravljač, poklopac za smeće, tepisi i WC šolja. Analiza je potvrdila da je daljinski upravljač uverljivo najprljaviji kućni predmet. Broj bakterija i plesni dostigao je iznos od 290 po kvadratnom centimetru.

Uporedbe radi WC šolja bila je dom prosečno 12,4 kolonija po kvadratnom centimetru i sadržala je samo "laganije" oblike plesni.

"Rezultati su našeg istraživanja šokantni, posebno kada su u pitanju daljinski upravljači i njihova osobina da "ugoste" ekstremne količine bakterija i plesni", kaže Dale Gillespie, šef nabave Sofa-Carpet-Specialista.

"Daljinski upravljač često se zanemaruje pri čišćenju,  ali sada je dokazano da je najprljaviji predmet u kući. Šokantno je videti koliko su daljinski upravljači zaista prljavi, pogotovo ako se uzme u obzir da je ovo predmet s kojim većina ljudi i dece svakodnevno dolazi u kontakt. Od sada, svako bi se trebao potruditi da se i ovaj predmet redovno čisti", jasan je Gillespie.

Studija je provedena nakon što su istraživači otkrili da ručni satovi mogu biti i do osam puta prljaviji od WC šolje.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti