20°C

Beograd

BUDITE SREĆNIJI I ZADOVOLJNIJI: Dovoljno je samo 20 minuta u prirodi! (FOTO)

Kraći boravak u prirodi ima pozitivan uticaj na čoveka, bez obzira na godine starosti.

Parkovi u gradovima su prave male zelene oaze i idealni su za oslobađanje od tenzija kojima smo svakodnevno izloženi.

Svega 20 minuta dnevno provedenih u gradskom parku učiniće da se osećate srećnije i zadovoljnije, a pritom ne morate da vežbate, pokazalo je istraživanje američkih naučnika.

Studija koju su sproveli upućuje na to da gradski parkovi korisnicima omogućavaju da “utonu” u prirodu, što donosi značajne fizičke i mentalne prednosti, poput smanjenja stresa i oporavka od mentalnog umora.

Rezultati istraživanja naučnika sa američkog Univerziteta Alabama u Birmingamu objavljeni su u časopisu “International Journal of Environmental Health Research”, prenosi N1.

- Posetioci parka obuhvaćeni istraživanjem rekli su da se nakon boravka u prirodi bolje osećaju, kako fizički tako i mentalno - saopštio je vođa studije Hon K. Juen, dodavši da su on i kolege ustanovili kako nivo telesne aktivnosti učesnika istraživanja nije bila povezana sa poboljšanjem emocionalne dobrobiti.

Autori studije kažu da i osobe koje nisu u stanju da vežbaju zbog starije životne dobi ili invaliditeta imaju veliku korist od boravka u gradskim parkovima.

Povratne informacije koje su dobili od stotinjak ispitanika naučnike su navele na zaključak da zelene površine u urbanim sredinama podstiču emocionalnu dobrobit i da je u gradovima potrebno napraviti još više parkova i zelenih površina.

- Loše je to što gradske vlasti i investitori, širom svijeta, sve češće zelene površine u urbanim sredinama zamenjuju stambenim i poslovnim zgradama - sa žaljenjem konstatuje koautor studije Gevin Dženkins.

- Premda naučnici sve više ukazuju na vrednosti gradskih parkova i zelenih površina, mi smo nažalost i dalje svedoci sve manjeg broja takvih prostora - dodao je Dženkins.

Izvor: Ženski Kutak
Foto:
Facebook/Dusica Borsos

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar