14°C

Beograd

VRLO ZBUNJUJUĆI POJAM ZA VAŠE MALIŠANE: Otkrivamo kako naučiti dete da gleda na sat!

Naučite svoje dete da gleda na sat. Za decu je vreme apstraktan i vrlo zbunjujući pojam - nije im jasno kako se vreme meri a ne vidi se.

Deca predškolske dobi ne shvataju pojam broja a u računanju vremena sve se svodi upravo na brojeve. Polazi se od nule, umesto od broja jedan, sat ima 60 minuta, svaki minut 60 sekundi, dan 24 sata... Zatim, postoje satovi sa kazaljkama, razmak između dva broja na satu iznosi ili pet minuta ili čitav sat (zavisno od toga gleda li šta pokazuje velika ili mala kazaljka), a postoje i digitalni satovi, što je detetu vrlo zbunjujuće.

Ipak, već početkom školovanja većina dece ima dovoljno znanja iz svog svakodnevnog okruženja, pa tada i usvajanje ove veštine postaje brže i spontanije.

Dete predškolskog uzrasta ne opterećujte matematikom. Dete u početku neće znati dovoljno matematičkih pojmova da bi shvatilo činjenice poput: minut ima 60 sekundi, sat ima 60 minuta. Umesto toga, predstavite mu sat kao igru.

Govorite u onim odrednicama koje dete može razumeti. Pronađite neku aktivnost koju dete poznaje, koja je deo njegovog svakodnevnog života, pa razgovarajte o njenom trajanju. Koliko traje put od kuće do vrtića?, Koliko traje tvoj omiljeni crtić?, Koliko dugo spavamo? i slično. Vežbajte na ovaj način najpre odnose dugo i kratko, puno ili malo vremena.

Napravite sat od kartona sa pomičnim kazaljkama. Igrajte se. Kada postavite kazaljke u određeni položaj, razgovarajte sa detetom šta radite u to doba dana. Pitajte se međusobno i odgovarajte sve dok ono ne shvati da se u svakom danu događa nešto drugo, a da često upravo ritam i dinamika tih događaja zavise od položaja kazaljki na satu. Kada krećemo u vrtić?, U koliko sati ručamo?

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar