21°C

Beograd

Photo: facebook

Izvor: telegraf

ZA VREME PANDEMIJE NARODNO POZORIŠTE IMALO SEDAM PREMIJERA: Ovo su planovi za 2021. godinu (FOTO)

U planu su još dve premijere, a dve su završene

Narodno pozorište je u skladu sa mogućnostima i uprkos pandemiji uspelo da u prethodnoj godini ostvari velike rezultate, ocena je uprave tog teatra.

Tako je pod krovom ove umetničke kuće izvedeno sedam premijera, a u planu su još dve u pripremi, i dve su završene, ali se čeka njihova premijera kada situacija sa pandemijom to dozvoli

Direkcija Drame je ostvarila tri zvanične premijere: “Kaligula” Albera Kamija, u režiji Snežane Trišić, monodrama “Noćni pisac” autorski projekat Jana Fabra, “Vasa Železnova i drugi” Maksima Gorkog, u režiji gosta iz Hrvatske Zlatka Svibena.

Drama “Orlando” prema romanu Virdžinije Vulf, u režiji Bojana Đorđeva, imala je izvođenje samo unutar direkcije pozorišta i čeka bolje dane za svečanu premijeru, prenose mediji.

Takođe, nedavno su pred novu godinu počele probe čuvenog komada koji je bio davno hit u JDP-u u režiji Slobodana Unkovskog - “Pozorišne iluzije”.

Novu verziju teksta Pjera Korneja, režiraće Nikola Zavišić, a matičnom teatru se ovim delom vraća i Ivan Bosiljčić, donedavno angažovan u Rusiji na filmovima i TV serijama.

Sektor Opere imao je premijeru komada “Manon Lesko” Đakoma Pučinija, u režiji Pjera Frančeska Maestrinija, dok je Balet izveo premijerudela “Mamac” na muziku Maje Ćurčić i Marka Đukića, u koreografiji Sanje Ninković.

“Sedam smrtnih grehova” takođe je balet na muziku Miroslava Bakoa, u koreografiji Igora Pastora i sam projekat je završen, a u pripremi je i baletska predstava “Mikelanđelo” u koreografiji Marija Radačovskog.

Otvaranje 142 sezone 31. avgusta 2020. godine ostaće zabeleženo po projektu “Pogled promatrača menja sve” u kome su sa balkona Narodnog pozorišta nastupili umetnici sva tri ansambla Drame, Opere i Baleta.

Tokom vanrednog stanja na YouTube kanalu Narodnog pozorišta je emitovano 114 predstva koje je pratilo više od 300.000 gledalaca.

Umetnici Narodnog pozorišta su učestvovali u projektu Ministarstva prosvete “Ide čas” u kome su za đake čitali lektiru.

Otvorena je ambijentalna scena “Dvorište” na kojoj je izvedeno više programa Drame i Opere, kao i premijerna scenska čitanja dramskih tekstova

Posted by Narodno pozorište u Beogradu / National Theatre Belgrade on Уторак, 29. децембар 2020.

Opera je organizovala veliki broj ambijentalnih kolažnih koncerata “Opera u vašem kraju”, kada je redovno obilazila različite delove Beograda.Održano je 16 gostovanja predstava NP-a u zemlji i inostranstvu.

SVE O SPORTU

DRAMA NA KOPAONIKU: MMA borac pravio krš i lom, pa ga UHAPSILI

DESNI BEK ATLETIKO MADRIDA OPET NA TERENU: FIFA se umešala u slučaj!

VARNICE I TUGA OBELEŽILE SUPERKLASIKO: Dva najveća argentinska rivala ponovo imali obračun!

Mladi pozorišni eksperti

Drugu godinu za redom projekat “Mladi pozorišni eksperti” okuplja 45 mladih koji učestvuju u radu Narodnog pozorišta, a u vreme pandemije je realizovano onlajn.

Posted by Narodno pozorište u Beogradu / National Theatre Belgrade on Петак, 25. децембар 2020.

Od 2020. godine Narodno pozorište je postalo punopravni član Međunarodne pozorišne konvencije u okviru koje je održano nekoliko onlajn pozorišnih sesija posvećenih pozorištu i umetnosti u vreme Korona virusa, a učestvovali su predstavnici evropskih pozorišta, članovi ove mreže.

Za Dan Narodnog pozorišta pripremljen je onlajn prikaz “Narodno pozorište gala” koji je video veliki broj gledalaca, gde je predstavljen pregled rada tokom protekle godineNarodno pozorište za Novu godinu poklanja svojoj vernoj publici tri predstave koje će biti emitovane preko YouTube kanala NP: “Krcko Oraščić” balet P. I. Čajkovskog, u koreografiji Konstantina Kostjukova, na programu je 3. januara u 12 sati, dan kasnije u istom terminu biće prikazana opera “Pepeljuga” Đ. Rosinija, u režiji Jagoša Markovića i 5. januara “Gospođa ministarka” Branislava Nušića, takođe u režiji Jagoša Markovića.

Link za gledanje ove tri predstave biće postavljen na sajtu Narodnog pozorišta, na Fejsbuk i Instagram stranici teatra.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar