15°C

Beograd

Photo: festival

Izvor: tanjug

DANI ZORANA RADMILOVIĆA "Zlatni brk" za Tanju Pjevac

Na 29. Međunarodnom pozorišnom festivalu "Dani Zorana Radmilovića" koji traje od 16. do 23. oktobra u Zaječaru, izvedena je predstava SNP-a "Smederevo 1941." autorke i rediteljke Ane Ðorđević, a nagradu "Zoranov brk" za najboljeg glumca, žiri festivala je dodelio glumici Tanji Pjevac.

- Predstavu smo radili jako ozbiljno i dugo. Ana je napravila jedan divan spoj istorijskih činjenica i onoga što je ona izmaštala kao mogućnost uzroka eksplozije. Dopala mi se paralela između zločina i kazne i teme u predstavi, samim tim odgovornosti za zločin u svakome od nas. S obzirom na to da smo imali uvid u arhive sa podacima o glumcima koji su poginuli u toj užasnoj nesreći, imam utisak da smo uradili nešto što su oni zaslužili - ističe Tanja Pjevac.

Izvođenju predstave sinoć u zaječarskom pozorištu predhodila je promocija istoimene knjige Ane Ðorđević i feljtona "Stradanje glumaca SNP-A u Smederevu 1941." autora Aleksandra Milosavljevića, urednika izdavačke delatnosti SNP-a i teatrologa.

Milosavljevićev feljton, publikovan u novosadskom "Dnevniku", na osnovu dokumenta rekonstruiše smederevsku tragediju. Na promociji su govorili dr Zoran Ðerić, upravnik SNP-a i Aleksandar Milosavljević.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar