25°C

Beograd

Photo: Facebook

Izvor: Blic.rs

OPROŠTAJ OD IGORA VUKA TORBICE: Crne zastave na zgradi novosadskog SNP-a

Rođen je u Drvaru (Bosna i Hercegovina). Srednju školu za primjenjenu umjetnost i dizajn završio je u Puli (Hrvatska), a Fakultet dramskih umetnosti, 2013. godine, u Beogradu (Srbija), u klasi profesorke Alise Stojanović. Kao najbolji student pozorišne režije u generaciji, dobitnik je nagrade „Hugo Klajn”. Na trećoj godini studija, njegova ispitna predstava Pokojnik dobila je glavnu nagradu festivala Studio fest i biva uvrštena u redovni repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Kao asistent režije Igor Vuk Torbica sarađivao je na predstavama Dina Mustafića (Rođeni u YU, Jugoslovensko dramsko pozorište, te Patriotic Hypermarket, Bitef teatar), Sonje Vukićević (Rodoljupci, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad i Ane Đorđević (Četrnaesta, Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka). Režirao je Molijereovog Don Žuana (Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin), fon Klajstov Razbijeni vrč (Jugoslovensko dramsko pozorište, Tolerovog Hinkemana (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb), fon Horvatove Priče iz Bečke šume (Gradsko dramsko kazalište „Gavela”, Tolstojevo Carstvo mraka (Narodno pozorište u Beogradu), Lorkine Krvave svadbe (JU Grad teatar Budva i Srpsko Narodno pozorište) i Tartif, autorski projekat po Molijeru (Srpsko narodno pozorište i Narodno pozorište u Somboru).

OVO MORATE ZNATI

TREĆA ŽRTVA STRAVIČNE NESREĆE KOD VLADE SRBIJE!

HRVATSKI MEDIJI: KAKO JE SRĐAN ĐOKOVIĆ OŽENIO HRVATICU, MAJKU NAJBOLJEG TENISERA SVETA

NOVI TRAG O UBICI MALE MEDLIN: ZASTRAŠUJUĆI DETALJI ISPLIVALI U JAVNOST!

BMW SMRTI ODNEO CELU PORODICU: Doveli sina na operaciju u Beograd i POGINULI!

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu, 2016. godine, Torbica dobija nagradu Ardalion za najbolju režiju za predstavu Hinkeman, koja je ujedno proglašena i za najbolju predstavu festivala. Ista biva najbolja i na 31. festivalu Gaveline večeri, a Torbica opet osvaja Nagradu za režiju. Hinkeman dobija i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini, a na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobija čak četiri nagrade žirija.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

ČAROBNA BOSANSKA SIRNICA: Originalan recept za najčuveniju pitu na svetu!

AMBASADOR SRBIJE: SRBI MOGU U GRČKU PREKO OVA TRI GRANIČNA PRELAZA!

UŽIVO! NAKON SASTANKA SA LAVROVIM PREDSEDNIK PORUČIO: ŠTITIĆEMO SVOJE INTERESE BEZ OBZIRA NA CENU KOJU MORAMO DA PLATIMO!(VIDEO)

RADE JE NASLUTIO SMRT KROZ LUISOVU PESMU Ovo je porodica koja je poginula u BMW (VIDEO, GALERIJA)

Predstava "Krvave svadbe" je učestvovala na osam pozorišnih festivala i osvojila šest nagrada, od kojih su najvažnije Međunarodna nagrada „Grad teatar“ za doprinos pozorišnom stvaralaštvu, reditelju Igoru Vuku Torbici (2018) i nagrada za najbolju režiju Igoru Vuku Torbici na Bijenalu crnogorskog teatra 2019. godine.

Predstava "Tartif" je učestvovala na dvanaest pozorišnih festivala i osvojila dvadeset pet nagrada. Među njima su: Godišnja nagrada SNPa za vanserijske režije predstava Krvave svadbe i Tartif, Igoru Vuku Torbici; nagrada za režiju Igoru Vuku Torbici na Pozorišnom proleću u Šapcu, 2019; nagrada za najbolju predstavu u celini, na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, 2019; nagrada za najbolju režiju na istom Festivalu; najbolja predstava festivala „Petar Kočić“ u Banjoj Luci 2019; najbolja režija na istom Festivalu; nagrada RTRS „Korak u hrabrost“ Igoru Vuku Torbici za adaptaciju i režiju; treća nagrada publike na 53. BITEF-u…

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

 

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar