30°C

Beograd

Photo: tanjug

Izvor: Tanjug

ISKRENA SLOBODA MIĆALOVIĆ Žene ne treba da budu muškarci (VIDEO)

Sloboda Mićalović naći će se nakon 16 godina ponovo u komadu "Tre sorele" u Zvezdara teatru, a kako za Tanjug kaže novo iščitavanje teksta donelo joj je i nove emocije i drugačije, zrelije viđenje.

- Bolno je drugačije. Znate, kada imate 21 godinu ne možete sasvim da shvatite šta znači ostati sam, biti, ne bez muškarca kao neke strasti, nego bez ljubavi, bez poroda, bez slobode i prava mišljenja... - iskrena je Mićalovićeva.

Kako kaže u Boki su tada postojale "regule", stroga katalolička pravila koja su iziskivala da žene budu ili u kući ili u crkvi, a u Prčnju i dan-danas postoji kuća tri sorele, na kojoj su tri prozora, sa kojih su, prema legendi, nesrećne devojke gledale ka pučini, očekujući povratak jednog istog čoveka, u koga su sve tri bile zaljubljene.

- Sticajem okolnosti, ne znajuči da ćemo raditi ovu predstavu, bila sam letos u hotelu prekoputa i gledala sam i razmišljala kako bi bilo divno da se napravi film o tome jer ta kuća i dalje postoji i te legende kruže Bokom. Ljudi veruju da je ta priča o sorelama zaista postojala - što bismo mi u predstavi rekli: ''Niko ti tu ne zna šta je istina, a šta fantažija" - priča glumica.

Evocirajući uspomene na igranje pre 16 godina Sloboda kaže da su duboka značenja teksta Steve Koprivice uvek bila tu, samo su one bile suviše mlade da ih na taj način razumeju.

- Sve je sada mnogo dublje, samim tim potresnije i uzbudljivije, a opet ostalo je duhovito na svoj način. Koprivicin tekst je prava poezija i nakon tih skoro 130 izvođenja koliko smo imali tada, ja i dalje neprestano, iz probe u probu, ne mogu da prestanem da se divim tim rečenicama - kaže Mićalovićeva.

Na pitanje kakav je položaj danas žena u odnosu na priču "Tre sorele", Sloboda priznaje da spada u grupu žena s kojom se možda neće mnogi složiti.

- Smatram da se ta vremena i te priče ne mogu porediti. Možda se neće složiti neko sa mnom, ali mislim da smo danas dosta slobodne, imamo pravo mišljenja i malo smo možda zalutale u svemu tome. Malo mešamo muško-ženske uloge - kaže glumica.

Kako ističe najbolje bi bilo kada bi se našla neka sredina između priča Sorela koja je jedna krajnost, i ove druge krajnosti u kojoj mi živimo.

- Nije dobro da mi preuzimamo ulogu muškaraca, da radimo, da smo agresivne. Naravno, ne sve, ali svedoci smo da ima i takvih... ''Tre sorel''" su neka druga priča, te žene su okolnosti naterale da ostanu bez roditellja, samo sa bratom koji je potpuno licemerno, katolički nastrojen, tako da su to zaista specifične okolnosti - zaključuje Mićalovićeva.

Premijera "Tre sorele" u Zvezdara teatru je 7. februara u 19.30 časova, dok su reprize 9, 17. i 29. februara.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar