30°C

Beograd

PREMIJERA U ATELJEU 212: VEČERAS će biti izvedena predstava "Beli bubrezi" u režiji Isidore Goncić!

Na sceni "Petar Kralj" u Ateljeu 212 večeras će biti održana premijera predstave "Beli bubrezi", po tekstu Vedrane Klepice i u režiji Isidore Goncić.

"Beli bubrezi" su priča o položaju žena u patrijarhatu prikazana na satiričan i duhovit način, a prema rečima rediteljke, sasvim lišenu lokalnog karaktera.

"Predstava je viđenje stvari iz jednog ženskog ugla i potrebe da se preciznije iskažu ocene i prikazi položaja žena patrijahalno formiranog društva", istakla je Goncićeva i istakla da je Vedrana Klepica u svom tekstu prevashodno postavila pojam arhetipa, prikazavši arhetipske slike porodičnih, prijateljskih i bračnih odnosa.

Prema rečima glumice Jovane Stojiljkovć, predstava je uspela da izbegne feminizam koji bi potencijalno mogao da predstavlja "prst u oko" mnogim gledaocima.

"Uspeli smo da napravimo takav pristup u kome je prikazan feministički pristup sa ukusom, i posebno mi je drago što sam imala priliku da sarađujem sa sjajnim ljudima, zahvaljujući kojima sam mogla da se bolje izrazim na sceni", rekla je Stojiljković.

Pored Jovane Stojiljković, u predstavi igraju Katarina Marković, Dragana Ðukić, Željko Maksimović i Marija Jelić, inače operska pevačica.

Dramaturg predstave je Dimitrije Kokanov, kompozitorka Irena Popović, kostimografkinja Mina Miladinović...

"Beli bubrezi" imaju svoje prvo izvođenje u Srbiji, a do sada, predstava je viđena u Zagrebu i Argentini.

Tanjug.rs
Foto: arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar