30°C

Beograd

STRUČNI ŽIRI U UŽICU: Lorencačo proglašen za NAJBOLJU predstavu JDP-a!

Stručni žiri 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu proglasio je sinoć "Lorencačo" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u režiji Borisa Liješevića za najbolju predstavu ovogodišnjeg festivala.

Ardalion za najbolju režiju pripao je Paolu Mađeliju za predstavu "Kavkaski krug kredom" koprodukcija NP Sarajevo i Scena MEŠ.

Maja Izetbegović je za ulogu Gruše u predstavi "Kavkaski krug kredom" dobila je Ardalion za najbolju žensku ulogu, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen Milan Marić za uloge u predstavi "Lorencačo".

Nagradu Ardalion za najbolju scenografiju dobila je Adisa Vatreš Selimović u predstavi "Sjećaš li se Doli Bel" Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Lejla Hodžić je za "Kavkaski krug kredom" dobila je Ardalion za najbolju kostimografiju, a Ardalion za najbolju sporednu ulogu pripao je Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu Mahmuta Zolja u predstavi "Sjećaš li se Doli Bel".

Miodrag Dragićević za uloge u predstavi "Lorencačo" dobio je Ardalion za najboljeg mladog glumca i Nagradu Politike "Avdo Mujčinović".

Žiri je dodelio i Specijalnu nagradu predstavi "Tartif", autorskom projektu Igora Vuka Torbice,koprodukcija Srpsko narodno pozorište Novi Sad i narodno pozorište Sombor, za inovativnu nadogradnju dramske klasike.

Žiri 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala zasedao je u sastavu Lenka udovički, rediteljka i predsednica žirija, Dragana Varagić, glumica, Slobodan Obradović, dramaturg, Janko Ljumović, producent, i Igor Vasiljev, scenograf.

"Mislim da je ovaj festival još jedanput potvrdio svoju relevantnost. Moram da kažem i da je sam slogan festivala "Ko je junak našeg doba" tako tačno pogođen i problematizuje vreme i otvara pitanje različitih dimenzija stvarnosti u kojima živimo. Sam izbor predstava bio je u tom duhu. Bilo je teško doneti odluku. Falilo nam je još nagrada koje su mogle biti dodeljene, što najbolje govori o kvalitetu ovogodišnjeg festivala", rekla je Lenka Udovički posle saopštenja odluke žirija.

Jugoslovenski pozorišni festival završiće se sutra dodelom nagrada i predstavom u čast nagrađenih "Kako život" Narodnog pozorišta iz Užica.

Izvor: Tanjug
Foto. Arhiva


Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti