11°C

Beograd

VEČERAS SVEČANO OTVARANJE BITEF TEATRA: "Big in Bomby" otvara festival!

Bitef će biti svečano otvoren večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu, predstavom "Orest u Mosulu", u produkciji pozorišta NTGent (Belgija) i režiji jednog od politički najprovokativnijih reditelja današnjice, Mila Raua.

Rau problematizuje Eshilov "optimizam" iz Orestije i postavlja pitanje da li su u današenjm svetu moguće pravo, pravda, demokratija.

Pre izvođenja Bitef će proglasiti otvorenim jedna od vodećih svetskih koreografkinja, Konstanca Makras, čija je predstava "Big in Bombay" s velikim usBitef BITEFpehom gostovala na 40. Bitefu.

Kao pozorišni kritičar "Vremena", sadašnji umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica je za tu predstavu napisao da su njene glavne odlike "eklektična forma, izraženi popkulturni senzibilitet, visok izvođački nivo i potpuno neodoljiv humor".

Predstava koju Konstanca Makras radi s Bitef dens kompanijom, "Gradovi kojih više nema", otvoriće, odmah posle završetka festivala, novu sezonu Bitef teatra.

Ovim se projektom, 30 godina od smrti Mire Trailović, ostvaruje njena zamisao da poetike i autori Bitefa budu suštinski, dubinski, snažno vezani i za rad Bitef teatra.

Bitef festival je počeo juče danom Prologa u kome je izvedena predstava "Beograd na daljinski" Štefana Kegija i Jorga Karenbauera i čuvene kompanije "Rimini Protokol", izabrana jer savršeno najavljuje kako glavnu umetničku liniju festivala (imerzivno pozorište, brisanje granice između izvođača i publike), tako i onu tematsku (preispitivanje zajednice, njena kriza, odnos pojedinca i grupe).

Do 26. septembra, u okviru glavnog programa, biće izvedeno ukupno 12 predstava iz Belgije, Brazila, Nemačke, Nigerije, Slovenije, Srbije, Francuske, Hrvatske i Švajcarske.

U okviru strategije Bitefa da promoviše domaće i regionalno pozorište u širem međunarodnom kontekstu, na festivalu će biti izvedene dve predstave iz Srbije i po jedna iz Hrvatske i Slovenije: "Zašto je poludeo gospodin R?" (JDP, režija Bobo Jelčić), "Tartif" Igora Vuka Torbice u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i SNP-a iz Novog Sada, "Mladež bez Boga" u režiji Boruta Šeparovića (ZKM i Montažstroj iz Zagreba) i "Ali: strah jede dušu" u produkciji SNG Drama iz Ljubljane i režiji Sebastijana Horvata.

Zahvaljujući angažovanju tima Bitefa, ove predstave će videti i veliki broj stranih gostiju - novinara, kritičara, teatrologa, producenata, umetnika i selektora međunarodnih festivala, njih više od 40 iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, BIH, Rumunije, Bugarske, Engleske, Belgije, Japana, Nemačke, Francuske, Južne Koreje, SAD i Rusije.

Publika će gledati i predstave "Istorija nasilja" Tomasa Ostermajera, "Yuropa" Kuduza Onikekua, "Nemoralne priče - 1. deo: Kuća majka" Fie Menar i Žan-Lika Božola, "O mesu i betonu" Lusiane Lare, "Retke ptice" (Vuk za čoveka) i "Pozvani" Sepe Bajensa.

tanjug.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar