13°C

Beograd

Photo: Youtube screenshot

Izvor: Happy BSC

SREĆAN ROĐENDAN, LEGENDO: Gitarista "Dip Parpla", Riči Blekmur danas puni 76 godina

Riči Blekmur je vanserijski engleski muzičar, multitalentovani gitarista na listi medju dvadeset najboljih na svetu.Dugo godina je bio član kultne svetske hard- rok atrakcije Dip Parpl.

NAJVAŽNIJE VESTI

JEZIV TREND ZAHVATIO I SRBIJU: "Zarazi se namerno, pa ćeš završiti u kovid bolnici i dobiti antitela"

OVO SU MNOGI ČEKALI: Grčka OTVARA granice za EU i Srbiju, a evo od kada će moći da se uđe u zemlju

AMERI NAPRAVILI KOKTEL ANTITELA: Tramp prvi primio lek, pacijent ozdravi za sedam dana!

SRBIN NOSI ATLANTU! Nova pobeda Hoksa, Bogdanović trojkama izrešetao i Reptorse (VIDEO)

ZEMLJOTRES NA OSTRVU KOS: Ljudi u panici napuštali domove

Rođen je 1945. godine u Engleskoj u jednom malom turističkom mestu i na današnji dan puni 76 godina. Još kao beba sa roditeljima se preselio u Heston gde mu je majka otvorila malu prodavnicu dok mu je otac radio na obližnjem aerodromu kao radnik. Bio je izrazito povučen i ćutljiv dečak.

Može se reći da školu nije voleo i zbog toga je imao velikih problema. Izuzetno teško je sticao nova poznanstva sa drugom decom. Dogodilo se jednom da su roditelji hteli da ga iznenade za njegov rodjendan i pozvali su sve njegove drugare iz škole kod njih kući a Riči se saznavši za to zaključao na tavan i ceo dan proveo tamo dok svi nisu otišli.

Pošto mu škola nikako nije išla, napustio je i zaposlio se kao mehaničar. Krenuo  je uporedo i u muzičku školu i počeo da stiče prva znanja o gitari. Prvi bend mu je bio Savages početkom 60-tih godina ali je to kratko trajalo. Zatim prelazi u bend Outloves, ali zbog svojih ekscentričnih pogleda na svet bili su gotovo redovno hapšeni. A onda velika prekretnica u njegovom životu 1968 godine spletom srećnih okolnosti, neki bi rekli sudbinskih osniva bend Dip Parpl kome je baš on dao ime. Iste godine snimaju  svoj prvi album. Ubrzo kreće njihova ogromna popularnost i sve što ona podrazumeva. U toku 7 godina više nego plodonosnog rada Dip Parpl doživljava svetsku slavu neponovljivim hitovima koji su otavili neizbrisiv trag na planetarnoj hard-rok sceni. Ali već 1975. godine unutar grupe dolazi do razmimoilaženja  i velikih problema i nakon turneje grupa je najavila raspad. 

Riči Blekmur u isto vreme okuplja nove članove i osniva novi bend pod imenom Rainbow Ričija Blekmura, ali kasnije od tog naziva ostaje samo Rainbow. Grupa Rainbou postiže ogroman uspeh i u svojoj bogatoj karijeri iznedrila je 8 albuma sa velikim brojem hitova.  Godine 1997.  Riči Blekmur je odlučio da se potpuno povuče iz hard-roka i napravio je potpuno  novi koncept svog muzičkog pravca folk-rok sa svojim drugarima.

Bend i danas postoji i objavljuje nove pesme i pravi koncerte a od 2015. godine Blekmur je ponovo okupio Rainbow i radi sa oba benda uporedo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

 

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar