15°C

Beograd

Photo: Youtube screenshot

Izvor: Happy BSC

INTERVJUE SA NOVINARIMA DOŽIVLJAVAO JE KAO ODLAZAK KOD ZUBARA: Na današnji dan bi Josif Tatić proslavio 75 rođendan!

 Legenda našeg  glumišta Josif Tatić je bio jedan od najomiljenijih srpskih  glumaca.

U FOKUSU:

SAVET BEZBEDNOSTI DANAS O KOSOVU: Razmatra se izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika

DRAMA U BEOGRADSKOM TRŽNOM CENTRU: Manijak pokušao da siluje devojčicu (10) u toaletu

OLUJA SA JADRANA KRENULA KA SRBIJI: Bura u Dalmaciji, upaljen meteoalarm u Republici Srpskoj

KARI UKRAO JOKIĆU ŠOU: Genijalni Stef ubacio Nagetsima 53 poena, Srbin blizu tripl-dabla (VIDEO)

KADA DIJETA POSTANE BOLEST! Ovo su neke od SULUDIH metoda koje su ljudi isprobavali! 

Rođen je 13. aprila 1946. godine u Novom Sadu. Talenat je najverovatnije  nasledio od oca Branka i majke Hristine, koji su takođe bili glumci. Kao mlad je trenirao boks. Studije glume završio je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

O svojoj nacionalnosti nije javno govorio.

 Njegovu karijeru obeležile su veoma ozbiljne i zahtevne uloge, ali ga je šira publika najčešće prepoznavala po ulozi Božidara Soldatovića Jataganca, direktora preduzeća i tipičnog predstavnika birokratije iz vremena snimanja serije Siniše Pavića “Bolji život”. 

Jedan od najboljih  opisa njegove ličnosti dao je glumac Predrag Ejdus, sa kojim je bio dugogodišnji prijatelj: “Za Taleta mogu da kažem da je bio izuzetno dobar čovek, sjajan umetnik, beskrajno duhovit i prijatan, čovek koji je uvek iznova ostavljao u čudu i okolinu i partnere svojim lucidnim rešenjima, bio je strastveni epikurejac, uživao u životu, neprevazidjeni  prijatelj i drug od koga nikada nisam mogao da očekujem da će uraditi nešto loše, nepristojno ili neprikladno, imali smo beskrajno poverenje jedan u drugoga i bili izuzetno  vezani”.

Bio je otac dve ćerke. Starije Jelisavete Tatić Čuturilo, i mlađe Hristine koju je dobio kada je imao 57 godina u drugom braku sa suprugom Bebom.

SAZNAJTE I OVO:

OVU BILJKU TREBA DA IMA SVAKA KUĆA! Danju ČISTI vazduh, a noću PROIZVODI kiseonik! (FOTO)

SELAKOVIĆ: Laži Marinike Tepić nisu napad na mene, nego na predsednika Vučića

CRKVA DANAS SLAVI VELIKI PRAZNIK: Izgovorite ovu molitvu za spas i blagostanje

 Josif  je bio tipični boem i nije nikada krio da voli da nazdravi. Godinama je pokušavao da ostavi cigarete i alkohol, a poslednjih pet godina života pio je samo crno vino, ali zdravlje mu je i tada bilo ozbiljno narušeno.

Zanimljivosti o Tatiću: 

 Intervjue sa novinarima doživljavao je kao odlazak kod zubara i tretirao ih je kao nužno zlo. Ipak, u jednom je govorio o svojim porocima i strastima: “Ne mogu ni da jedem pred predstavu, što je pogubno za ovu moju težinu. Pa kad završim, onda klopa, piće… A to se najviše taloži. Nisu samo glumci boemi. Ja sam se u tim svojim burnim vremenima, kako vi to nazivate, družio s ljudima drugih profesija. U svojim boemskim danima najviše sam pratio jednoga pisca, jednog pilota i jednog advokata. Nije bilo mnogo glumaca, ali bila je poneka glumica”.

U kasnim srednjim godinama dobio je drugu ćerku i kada se smirio, ipak je izjavio: “Mladost ko mladost… Kajem se što nije bila još burnija! Kajem se što nisam pušio još više. Ostavio sam cigarete pre mesec dana i… Uh, strašna je kriza! Ostavio sam i alkohol, pijem samo crno vino”.

O njemu se malo znalo da je bio veliki ljubitelj sporta, posebno fudbala, tenisa i košarke. Gluma i pecanje su mu bili podjenako dragi. Omiljena turistička destinacija bila mu je Italija (među razlozima su i njoke, lazanje i pasta). U mladosti je čak igrao hokej na ledu i teško mu je bilo da se odluči između glume i sporta, ali čim su ga primili na akademiju, sumnja je nestala. Voleo je da se karta, često je igrao remi i crne mace. U jednom trenutku je na kratko napustio pozorište odlučivši da bude slobodan umetnik, ali je vrlo brzo shvatio da ne može bez pozorišta i vratio mu se posle godinu dana. Bio je dobar prijatelj sa piscem Danilom Kišom. 

Opus filmova i serija koji su obeležili njegovu karijeru impresivan je: Košava, Petrijin venac, Hajduk, Još ovaj put, Bal na vodi, Dogodilo se na današnji dan,Tesna koža 2, Bolji život, Otpadnik, Boj na Kosovu, Posledlji krug u Monci, Hajde da se volimo 2, Hajde da se volimo 3, Vizantijsko plavo, Spasitelj, Bure baruta, Nož, Tajna porodičnog blaga, Turneja.

Umro je u snu, 8. februara 2013. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar