30°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

HOLIVUDSKE ZVEZDE O TESLI: Istina oduzima dah!

 Istina o velikom američkom naučniku srpskog porekla Nikoli Tesli oduzima dah, njegova mudrost, energija i unutašnje biće privlače ljude, i, iako neki misle da je pomalo zaboravljen, svaka ozbiljna osoba koju zanimaju nauka, umetnost i filozifija, njegovo ime vidi svuda oko sebe, ocenili su glavni protagonisti filma "Tesla" - reditelj Majkl Almereida i glumci Itan Hok i Kajl Meklahlan.

U jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji, Vordenklif, povodom 164. godine od rođenja jednog od njavećih umova sveta, održana je, šest nedelja pred početak zvaničnog prikazivanja, onlajn premijera filma koji su gledali zaljubljenici u Teslu iz 30 američkih saveznih država i 14 zemalja.

PROČITAJTE I OVO

Vučić zakazao konsultacije za formiranje nove Vlade!

DAČIĆ: Odluke o odvaranju granica menjaju se svakog dana, Grčka ima interes DA OTVORI zbog turizma!

Oglasio se BRANKO RUŽIĆ: Dobro sam, biću 14 dana u izolaciji!

Ne zanemarujte OVAJ SIMPTOM! On ukazuje na KOVID INFKCIJU!

Danas je CRVENO SLOVO! OVO nikako NE SMETE da RADITE!

Direktor TSCW Mark Alesi razgovarao je sa Almereidom, Hokom i Meklahlanom, koji su tumačili uloge dva "vatrena suparnika", Teslu i Tomasa Alvu Edisona, i prvo pitanje bilo je šta bi danas pitali Teslu kada bi imali priliku.

Hok je rekao da bi pitanje za Teslu bilo o pandemiji, šta možemo da naučimo iz ovog momenta:

- Novi ga virus ne bi iznenadio, on je poznati germofob i zato bih ga pitao kako možemo da promenimo sebe u ovo vreme - rekao je Hok na proslavi onlajn Teslinog rođendana i dodao da bi ga pitao i o nauci, religiji, umetnosti i značenju života.

Meklahlan je dodao da bi ga ipak prvo pitao kako je zadovoljan glumom Hoka, a potom je dodao da bi akcenat stavio na odnos sa Edisonom, jer bi bilo mnogo zanimljivo iz Teslinog ugla čuti kako je sve to izgledalo.

Od protagonista se mogao čuti i neki drugi pristup tom rivalskom odnosu, koji možda i nije bio tako žestok, da je Edison Tesli nudio pomoć kada mu je laboratorija uništena.

Jedno od pitnja odnosilo se na činjenicu da u filmu nema Marka Tvena, Teslinog važnog prijatelja, čije je knjige čitao u Smiljanu, u Hrvatskoj, u nekadašnjoj Austougarskoj, iz koga je otišao sa 17 godina, a na to je Almereida rekao da je tu ulogu namenio Semu Šepardu, koji je umro i da zato nije mogao da zamisli da ga igra bilo ko drugi.

Almereida je naveo da ga je sa 16 godina zainteresovala knjiga o Tesli iz 1944, objavljena godinu dana nakon smrti velikog pronalazača, da je bila uzbudljiva, puna drame.

- Zamišljao sam dok sam čitao sve te scene, čoveka koji stvara svetlo i nove tehnologije - rekao je Almereida i podsetio da je scenario napisao pre skoro četiri decenije, kada je imao 21 godinu.

- Svet se od tada promenio mnogo, promenilo se mnogo i u meni, ostalo je pet nedirnutih originalnih scena iz tog scenarija -rekao je reditelj i dodao da bi voleo da ima više filmova o Tesli, i to sa velikim budžetom, koji bi osvetlili 50 godina Teslinog života u USA.

- Mi smo zbog budžeta prekinulu priču (o životu Tesle) 1901, i nastavili je 1943. (godini njegove smrti) -rekao je Almereida i dodao da mu je Hok neizmerno pomagao oko scenarija.

SAZNAJTE JOŠ

NOVI KORONA PRESEK U SRBIJI: 11 osoba preminulo!

SRBIJA JE NA ŽUTOJ LISTI! Medicinski pregled za srpske državljane!

VESIĆ ZA HAPPY TV: U kontejnerima oko Skupštine pronađeni blokovi za gađanje policije! (VIDEO)

Čuveni košarkaški stručnjak Miroslav Nikolić sinoć smešten u beogradsku bolnicu!

PREDLOG ZA NEDELJNU POSLASTICU! Ovako se pravi čuveni bakin kolač!

Naveo je da je tada imao na umu da SAD nisu prihvatile i prigrlile Tesline ideje na pravi način, i da je na neki način zbog toga bio napušten i zaboravljen.

- To je ambicozan film, ikao nije imao veliki budžet, Tesla je bio nepobitno brilijantan, bez obzira na neke mitološke priče i stripove, istina o Tesli oduzima dah - rekao je reditelj.

On je stavio akcenat na rečenicu kada Teslin prijatelj sa kojim je došao iz Budmipešte koji je za ćerku Teslinog finasijera J. P. Morgana En, koja je bila njime opčinjena, rekao da bi "devojka kao ona mogla da ti ostvari sve snove, a na šta je Tesla odgovario: ''moji snovi su ostvareni''".

Hok je rekao da je uživao dok je čitao Teslina pisma, eseje, sve što je mogao da nađe o njemju, ali da to nije dokumentarna već Almereidina priča o Tesli koju je on želeo da ispiča još i pre nego što su sva trojica, Almereida, Hok i Meklahlan, zajedno radili na Šekspirovom "Hamletu".

- Ako si ozbiljna osoba, zanima te nauka, filozofija i umetnost, čućete ime Tesla u svakom trenutku, kada sam radio na građevini da bi uštedeo novac za koledž, neću to zaboraviti, imao sam 20 godina, momak koji je klesao kamen, rekao mi je tada treba da pročitaš tekst o Nikoli Tesli - rekao je Hok i dodao da Tesla, koji ponekad izgleda kao da je zaboravljen, dotiče svakoga ko brine o ljudima, ili se oseća pomalo izgubljeno i ignorisano.

U njegovoj energiji, unutrašnjosti, mudrosti postoji nešto što privlači ljude, rekao je Hok i u šali poručio Kajlu da on nije Edison, jer Edison nema fanove.

Kao dobro je ocenio to što Majklov scenario zamišlja i Edisona i Teslu kako rade zajedno, jer kada se magija desi, kada se sretnu veliki umovi, oni bi mogli da dotaknu nezamislivo, rekao je Hok i dodao da je tako trebalo da bude i sa njima kao sa Bitlsima i Rolingstonsima.

Film, predstavljen na Sandens festivalu, počeće da se prikazuje on lajn i u Drajv in bioskopima 21. avgusta. Projekcija filma bila je deo programa kojim je noćas u SAD obeležen Teslin rođendan - 10. jul, a sredstva od prodaje karata namenjena su preko potrebnim programima virutalnog obrazovanja dece.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar