Izvor:
24.10.2019 u 20:18
0

PRVI TERETNI VOZ STIGAO IZ KINE! Uz „dugu sirenu“ presekao „crvenu vrpcu“! (VIDEO)

Teretni voz kompanije Čajna Rejlvej Ekspres sa opremom kojom će se graditi brza pruga kroz našu zemlju, stigao je u Beograd, a na železničkoj stanici Novi Beograd dočekao ga je državni vrh Srbije. Ovo je ujdno i prvi teretni voz koji je iz Kine došo u Srbiju, a ne samo prošao kroz nju, a kako je na svečanosti povodom dočeka kompozicije rekao predsednik Aleksandar Vučić – ovaj voz je potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine.

Noseći sa sobom više od 500 tona opreme koja je neophodna za izgradnju brze pruge Srbija – Mađarska, dolazak voza na novebeogradski peron označio je početak nove faze u radovima. Kako navode u preduzeću „Infrastruktura Železnice“ kineski voz znato će ubrzati radove na terenu, a predsedinik Vučić kaže da je dolazak voza prekretnica u razoju železničkog saobraćaja.

Nadam se da će tokom izgradnje srpske deonice pruge ka Budimpešti preduzeća dve strane imati dobru komunikaciju i osigurati da projekat bude završen u zahtevanom roku i kvalitetu. – rekao je predsednik Vučić.

Kompozicija kineskog voza, koju čini čak 28 teretnih vagona, krenula je iz grada Đinan 24. septembra. Na svom putu dugačakom 10.500 kilometara voz je prošao kroz Mongoliju, Rusiju, Belorusiju, Poljsku i Mađarsku.

Predsednik podseća da je još u 19. veku Knez Miloš predlagao izgradnju železnice ka Austrougarskoj kao i da je, kako to obično biva u Srbiju, bilo mnogih koji su se tome protivili.

Dolazak voza je i potvrda čeličnih odnosa Srbije i Kine, rekao je Vučić, a zamenik ministra trgovine te zemlje, Ćen Keming, ukazao je na činjenicu da je naša zemlja prva u centralnoj i istočnoj Evropi koja je sa Kinom uspostavila svestrane strašteke odnose i partnerstava.

Pruga Beogard-Budimpešta se realizuje u okviru Inicijative Pojas i put. To je prvi projekat u oblasti železničkog saobraćaja koji realizuje jedna kineska kompanija u Evropi. Veoma je značajan za regionalno infrastrukturno povezivanje a takođe je veoma značajan projekat koji će doneti dobrobit narodu i koji je uzajamno koristan.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter