MALVERZACIJE U ŠVAJCARSKOJ KLINICI: Tu su i roditelji iz SRBIJE čuvali MATIČNE ĆELIJE!

 

Skandal globalnih razmera koji trenutno naveliko potresa Evropu – ugrožava i građane Srbije. Hiljade roditelja iz naše zemlje dalo je veliki novac švajcarskoj kompaniji koja je sada zatvorena - zbog malverzacija. Švajcarskoj kompaniji "Krio sejv" u kojoj su, između ostalog, i roditelji iz Srbije sačuvali matične ćelije, Ministarstvo zdravlja te zemlje oduzelo je licencu za rad. Time su se na hiljade roditelja iz Srbije koji su uložili desetine hiljade evra u čuvanje matičnih ćelija našle pred ogromnim problemom kada je ova kompanija, navodno, prodata poljskoj kompaniji. Za Telemaster govore oštećeni roditelji, ali i advokati Rastko Petaković i Željko Simić. Oni su matične ćelije svoje dece dali na čuvanje ovoj kompaniji.

Kriosejv nije još uvek u bankrotu oni su u finansijskim problemima, kao kompanija koja je bila u Srbiji I ostale u region imaju blokirane račune. Rekao je Petaković i naglasio da videti da li bi neka tužba protiv njih bila korisna.

 

Advokat Željko Simić kaže da nisu imali nikakvog razloga da sumnjaju u poslovanje ove kompanije,jer se kako je istakao dobro raspitao o kompaniji I načinu na koji se matične ćelije uzimaju I čuvaju.

 

 Kako navodi Rastko Petaković, jedan od oštećenih roditelja upoznat sa svim, kaže da se ova kompanija tereti da nije uzimala uzorke na propisan način. Da bi se matične ćelije iz pupčanika mogle koristiti u terapiji, standardi nalažu da je neophodno izvršiti testiranje uzorka ćelija (kvalitet, mikrobiološka ispravnost) i testiranje krvi majke. Zato je potrebno da majka pre porođaja izvrši analize krvi kako bi se ustanovilo da nema određene zarazne bolesti. "Krio sejv" najmanje od 2012, a možda i ranije, nije tražio ove analize od majki.

Iako roditelji nisu potpisali nikakkav ugovor sa Famikordom oni I dalje imaju te ćelije, samo je do njih put malo otežan. Potpisivanje tog ugovora ne bi trebalo da void do bilo kakvih troškova ističe Petaković.

 

 

happytv.rs
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro