DA LI BI TREBALO ZABRANITI CRVENU PETOKRAKU: Simbol koji spaja ili deli srpski narod? (VIDEO)

Nova debata u Srbiji. Crvenu zvezdu, popularno nazvanu crvena petokraka, kao simbol komunističke ideologije, nekada su na kapama nosili pripadnici Crvene armije i jugoslovenski partizani, a danas bi njeno korišćenje i javno isticanje moglo da bude čak i zabranjeno. Tu inicijativu pokrenuo je Pokret obnove Kraljevine Srbije koji planira da na prvoj jesenjoj sednici Skupštine Srbije predloži Zakon koji bi trajno zabranio crvenu petokraku.

Ekipa Telemastera istraživala je zbog čega petokraka treba odnosno ne treba da se zabrani, kao i da li danas, posle toliko godina, poznata zvezda i dalje deli srpski narod.

Na grbovima, zastavama, državnim ustanovama, koricama knjiga, vojničkim kapama, vozovima i plakatima – skoro svuda je stajala prepoznatljiva oznaka komunizma i socijalizma. Za manje od tri decenije prešla je put od državne zastave do ukidanja i uklanjanja sa gotovo svih javnih prostora u Srbiji. O tome se i danas polemiše.  

A da crvena petokraka sigurno nije kriva za kasnije nedaće srpskog naroda tvrde oni koji smatraju da je ova zvezda jedan od nacionalnih simbola čije javno isticanje ne treba kažnjavati.

Za jedne, simbol crvenog terora, diktature i jednoumlja, a za druge znamenje revolucije i slobode. Zbog toga bi je i pojedini građani javno isticali, dok su drugi više za to da se crvena petokraka zabrani. 

S obzirom na to da se za crvenu petokraku vezuju i dobre i loše istorijske okolnosti, Pokret obnove Kraljevine Srbije predložio je zabranu njenog isticanja sa ciljem da se na taj način uspostavi distanca sadašnje države prema režimu u nekadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji.

Crvena petokraka je na svetsku scenu stupila sa boljševicima u vreme Oktobarske revolucije i građanskog rata u Rusiji i zajedno sa srpom, čekićem i crvenom zastavom, ubrzo je postala deo komunističke ikonografije. Nosili su je republikanci u Španiji, a tokom Drugog svetskog rata bila je osnovni simbol Crvene armije.
 
Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Goli život  
23:00  Parovi - Live  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro