Izvor:
02.06.2016 u 14:30
0

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Poginuo je RADIVOJ KORAĆ (VIDEO)

Čuveni Žućko bio je jedan od najboljih jugoslovenskih igrača tokom 1960-ih.

Rođen je u Somboru 5. novembra 1938. godine i sa 16 godina počeo je da igra za BSK (današnji OKK Beograd). Visok 193 cm postao je krilni centar, a trener mu je bio Borislav Stanković. Sa ovim klubom osvojio je četiri prvenstve Jugoslavije.

Bio je prvi strelac i igrač Standarda iz Liježa, kao i prvi strelac prvenstva Italije igrajući za Petrarku iz Padove.

Odbio je ponudu Crvene zvezde, iako mu je tadašnji direktor kluba, Aleksandar Gec, nudio dvosobni stan i automobil Fijat 1300.

Za jugoslovenski nacionalni tim debitovao je 1958. godine. Igrao je na četiri Evropska prvenstva i na tri je bio prvi strelac. Osvojio je dve srebrne medalje na Evropskim, dve na Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama (1968), kao i bronzu na Evropskom prvenstvu 1963. godine.

Radivoj Korać studirao je Elektrotehnički fakultet. Bio je veliki poznavalac i ljubitelj muzike i urbana legenda kaže da je on prvi doneo ploče Bitlsa u Beograd.

Poginuo je u 30. godini u saobraćajnoj nezgodi 2. juna 1969. godine kod sela Kamenice, nedaleko od Sarajeva, nakon utakmice između reprezentacije Jugoslavije i selekcija BiH.

On je prvi sportista koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu, a na sahrani je prisustvovala i delegacija iz Petrarke iz Padove.

U njegovu čast pokrenut je Kup Radivoja Koraća 1971. godine, a u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Mladenovcu, Pančevu, Rumi i Somboru postoje ulice sa njegovim imenom.

U prostorijama OKK Beograd nalaze se njegove patike i dres sa brojem 5 – koji je zauvek povučen.

Šta se još dogodilo na današnji dan pogledajte u prilogu jutarnjeg programa "Dobro jutro, Srbijo":

HappyTv.rs
Foto: YouTube Printscreen/Milan Tasic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter