Izvor:
18.11.2019 u 14:09
0

MILOVAN DRECUN ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Uznemirio me je mehanizam zaštite svedoka! (FOTO)

Milovan Drecun, bio je gost jutarnjeg programa „Dobro jutro Srbijo!“, te govorio o specijalizovanom tužilaštvu KiM i o svojoj saradnji sa njima. Drecun je takođe dodao da je javnost obaveštavao koliko je mogao, ali da nije smeo baš sve direktno da otkrije.

– Drugačije je kada posmatrate vesti, izjave u novinama, a drugačije je kada neposredno učestvujete. Ja učestvujem na određeni način u toj priči o kažnjavanju za zločin koji je počinjen na Kosovu. Učestvujem tako što prikupljam činjenice i dokaze preko odbora za Kosovo i Metohiju, u Narodnoj skupštini. Uspostavio sam komunikaciju sa ljudima specijalizovanog tužilaštva i ta komunikacija traje godinama. Ja sam obaveštavao javnost koliko sam mogao, nekada čak mora i između redova da se kaže. Iznosili smo u javnost nova saznanja. Ja sam nekako stekao utisak od samog početka u razgovoru sa ljudima koji su radili i koji rade u specijalizovanom tužilaštvu, da su oni posvećeni tom poslu, da isteraju do kraja. Oni to profesionalno rade i moguće je očekivati političke pritiske, ali ja više mislim da ako dođe do suđenja, tada će biti mogući pritisci. Oni su pokazali koliko je ozbiljna priča, a opasnost uvek postoji. Video sam iz ove komunikacije sa specijalizovanim tužilaštvom, oni Tačija traže i po osnovu lične odgovornosti, recimo za ilegalne pritvore gde se pojavljuje on kao neko ko je osnovao taj pritvor. Mislim da je specijalizovano tužilaštvo moglo da dođe do zaista velikog broja dokaza. Pitanje je kvalitet svedoka, koji se spema da se pojavi na svedočenju. Ono što je mene malo uznemirilo je taj mehanizam zaštite svedoka. – rekao je Drecun.

Mehanizam zaštite svedoka mora da bude od samog početka, pa do kraja potpuno razrađen. Mene je malo iznenadila situacija koju sam video, a to je da pojedini potencijalni svedoci dobiju zaštitu specijalizovanog tužilaštva tek kada se nađu u Hagu, u prostorijama specijalizovanog tužilaštva. Ja sam postavio pitanje javno i na drugim mestima: Šta se dešava sam tim ljudima pre nego što dođu do specijalizovanog tužilaštva? Meni se u jednom trenutku učinilo da pojedinci specijalizovanog tužilaštva zapravo prenose kompletnu moju komunikaciju sa predsedavajućom radnom grupom. Mi ne krijemo dokaze, ali naravno ne govorimo o potencijalnim svedocima. Bilo je nekih napada pojedinaca koji su u političkim strukturama na mene po direktivi, ali sam ja nažalost bio prinuđen da na osnovu nekih informacija da posumnjam da postoji neka veza ilegalne obaveštajne službe. Ja sam očeivao da će neki nadležni organi reagovati malo ozbiljnije, ali nisu. Sam sam sve rešio. Albanci su veoma dobro znali šta mi razgovaramo sa specijalizovanom obaveštajnom službom. Mislim da to više nije slučaj, da su došle kadrovske promene. Oni koji su u strahu i oni koji su svesni svojih nedela najviše prate razgovor i strahuju. Sve se prati i analizira, ali to nije ništa novo. – istakao je Milovan Drecun za Happy televiziju.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter