Izvor:
29.08.2019 u 10:31
0

PETAR PETKOVIĆ O PRITISCIMA NA KOSMETU: „Izjave Haradinaja su deo političke igre za prevlast!“ (VIDEO)

Pomoćnik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ovoga jutra bio je gost emisije "Dobro jutro Srbijo". Petković je razgovor počeo pričom o Ramušu Haradinaju i sve većim pritiscima na Kosovu i Metohiji, kao i pritiscima prištinskih vlasti na Beograd.

– Recept Ramuša Haradinaja sa taksama i tvrdom politikom mu je pomogla da ima bolji politički rejting nego ranije. Vi sada imate situaciju da četiri velike albanske partije sa po 20 posto glasova vode veliku borbu za prevlast i svi se utrkuju ko će imati primat. Udaraju jako po Beogradu i srpskom narodu i daju izjave poput toga da ako Beograd ne prizna Kosovo takse će biti večno na snazi čime pojačavaju negativne reakcije stvaraju lošu atmosferu u albanskom društvu. Tako se dešava da imamo grafite u Sirinićkoj župi, pa hapšenje novinarke Sonje Ivković koja je krenula u Novo Brdo da podeli najnoviji list "Jedinstva" na Kosovu i Metohiji. S obzirom i na njene ranije tekstove koji podrazumevaju zaštitu srpskih interesa, bila je na meti Albanaca koji su je uhvatili i uveče pustili samo zato što je nosila srpski časopis govori o tome koliko je pomračena svest Albanaca da nam spreče pravo na slobodu govora i mišljenja – izjavio je Petar Petković.

Petković veruje da će prištinske vlasti moraju ubuduće da donose racionalnije odluke i ne srljaju u poteze koji bi doneli još veću destabilizaciju odnosa.

– Mi se nadamo da će Priština hladne glave dobro razmisliti o svim svojim narednim potezima. Oni su srljali u poteze koji su imali cilj destabilizaciju na terenu. Nama je isto ko god od Albanaca došao na vlast. Oni se međusobno napadaju i vode razne vrste kampanja i ratova ali kada je potrebno da se napadne srpski narod oni su jedinstveni. Haradinaj je takođe rekao da je Tači ucenjen. Imate situaciju da je pet puta veća stopa kriminala na jugu nego na severu Kosmeta i to su zvanični podaci kosovske policije. Albancima je sever opsesija jer žele da izvrše aneksiju – prokomentarisao je pomoćnik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izjave kosovskih zvaničnika koje unose nemir, Petar Petković komentariše na sledeći način.

– To služi za unutrašnju političku upotrebu na Kosmetu. Deset posto taksi je inicirao Enver Hodžaj jer on posebno ne podnosi Srbe, a posle su se na to nadovezale te velike takse. Govoreći o tvrđavi i crkvi Svetog Nikole, Hodžaj očigledno priziva neke stvari. Sve to je deo sveopšte histerije albanskih političara ali ono što je loše po nas albanski političari lošim porukama prema Srbima tako na terenu imate i neki incident što sve govori da nije dobro i onda ti političari snose odgovornost. Podsetiću na izveštaj Stejt dipartmenta da je preko 100 incidenata u proteklih godinu dana protiv Srba bilo "etnički motivisano". Kada je to izneto pred albanskog ministra policije on se pravio lud i rekao je da ne zna o čemu je reč. Imate sve češću pojavu pojedinačnih napada na Srbe. U Suvom dolu su dva puta demolirali ambulantu, napali sveštenika u Pomoravlju pa onda to predstavljaju kao izolovane slučajeve koji "nisu etnički motivisani" pa se u statistici ne vidi veliki broj etnički motivisanih zločina, što u stvari nije slučaj – zaključio je Petar Petković gostujući na Happy televiziji.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter