Izvor:
29.08.2019 u 09:24
0

DARKO LAKETIĆ GOST JUTARNJEG PROGRAMA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Borimo se sa ozbiljnim posledicama bombardovanja!“ (VIDEO)

Gost emisije Dobro jutro Srbijo bio je Darko Laketić predsednik skupštinske komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja otkrio je u razgovoru sa Milomirom Marićem i Katarinom Koršom sa kakvim se poteškoćama suočavaju

– Mi smo kao parlamentarna komisija radili na zagađenju u Kragujevcu. Taj grad se suočio sa najtežom kontaminacijom piralen (trafo ulje), prilikom NATO agresije gađane su trafo stanice i piralen je otišao u životnu sredinu. To je jedan od najtežih kancerogenih supstanci. Nažalost kod nas je oslobođen zbog oštećena trafoa gde je bila tona i po tog ulja – rekao je Darko Laketić.

Analizirajući posledice NATO agresije Laketić se kratko osvrnuo i na situaciju koju je zatekao pre nego što je počeo aktivnije da se bavi problemom posledice osiromašenog uranijuma.

– Politika nije smela da ima upliva u analizu ekološke štete koja je nastala bombardovanje. Postoje studije iz 2005. godine gde je rađena analiza zemljišta od lakirnice "Zastave" do ušća Lepenice u Moravu i nađene su 10 puta veće vrednosti od graničnih, a pet puta veće od interventnih. Svi uzorci su procesuirani u Češkoj i znači da su bili relevantni. Država je mogla da reaguje tada ali nije učinila ništa i zato sam izašao u javnost. Doveo sam profesora Ivana Matića sa rudarsko geološkog fakulteta i to naučno istraživanje prezentovao u Dubrovniku na Međunarodnom skupu – dodao je Laketić.

Pored njega, istinu o posledicama NATO agresije pokušali su da razreše i drugi ljudi iz struke, a prva među njima je čuvena doktorka Danica Grujičić.

– Dovoljno je da postoji medijska stega i da se to ne sazna. Imate primer Danice Grujičić koju vanserijski poštujem, ona je vrhunski hirurg, patriota i dobar čovek. Posledice osiromašenog uranijuma dolaze do nje, ja poštujem statistiku jer se na osnovu nje pravi analiza ali ona je imala iskustvo iz prve ruke sa čime se susreće u operacionoj sali. Svi negiraju da za vreme bombardovanja nije bilo ništa, posle toga ništa, to nije tačno. Svi stručnjaci su se mučili da spreče ekološke katastrofe. Zamislite da je u Bariču primećena ona količina hlora koja je preko dozvoljene – izjavio je direktor komisije za utvrđivanje posledica NATO agresije.

Gost jutarnjeg programa Hepi televizije se osvrnuo i na tvrdnje vezane za strane vojnike koji borave na Kosmetu kao deo KFOR-a.

– Mene užasavaju laži, jedan naučnik je skoro izašao sa podatkom da je sedam vojnika povređeno. Italijanski vojnici na Kosovu i Metohiji koji su deo KFOR-a su po njihovim procenama oboleli i ti podaci se kreću oko brojke od 7000 obolelih, broj preminulih je sigurno veći ako je toliko osoba obolelo. Suštinska stvar je da je Italija kao država imala veliki problem sa zdravljem vojnika pošto su svi bili prethodno prekontrolisani. Isto se sada dešava i sa nemačkim vojnicima i u ovom trenutku nema kolektivne tužbe. Vojnici koji su bili u nemačkom kontigentu KFOR-a počinju da oboljevaju i reč je o masi slučajeva i sada ti vojnici traže od Nemačke odštetu – zaključio je Darko Laketić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter