Izvor:
07.06.2019 u 08:44
0

MILENKO DŽELETOVIĆ ZA TV HEPI O POSLEDICAMA POPLAVA: Najmanja procenjena šteta 25 miliona! (foto)

Doktor ekonomskih nauka Milenko Dželetović za emisiju "Dobro jutro Srbijo" govorio je o proceni štete nakon poplava, koje su prethodnih dana pogodile Srbiju, ali i ostalim nedaćama sa kojima su se ove godine susreli poljoprivrednici Srbije.

– Prirodne nepogode postale su dominantne , ne samo u Srbiji, nego i u regionu. To je nešto što nemožemo preduprediti, ono što moramo da uradimo jeste da izvučemo pouku iz svega što nam se dešava – počeo je svoje izlaganje prof. dr Dželetović.

Ekonomski stručnjak, ali i predsednik ekonomskog saveta SNS-a prokomentarisao je činjenicu da tamo gde je postavljena regulacija prilikom poplava 2014. godine, voda nije probila:

– Veoma je teško u kratkom vremenskom intervalu urediti putnu, saobraćajnu infrastrukturu zbog ogromnih investicija. Nisam pristalica svaljivanja tereta na prošla vremena, ali 30 godina nijedan ašov nije zakopa pri uređenju kanala DunavTisa- Dunav, Ibar-Lepenaca, u uređivanju rečnih korita… o primeni drugih mera sprečavanja bujica da i ne govorim. Tamo gde je bila obaveza republike, mnogo su smanjena dejstva bujic, tamo gde su lokalne samouprave se dosta zatajilo i tu će u vremenu koje dolazi, u smislu prevenetivnih mera biti uloženo truda i energije, naročito ako imamo u vidu značaj poljoprivrede i prehrambene industrije za ukupnu ekonomsku aktivnost zemlje – objasnio je Dželetović.

Mnogobrojni komentari koji su se ovih mogli čuti tiču se uticaja poplava na budući privredni rast Srbije, ali i predviđanja da će Srbija dostići privredni rast EU tek 2025. godine:

– Direktna procena štete je 25 miliona, što je najmanje… Nemojte samo da gledamo poplave, ove godine smo imali i sušu, kasnila je setva prolećnih useva, takse koje je Priština uvela (oko pola miliona), kasni mrazevi koji su uništili malinjake… Međutim, to nije sve, mi imamo korigovane stope rasta, koje ne koriguje MMF ni Svetska banka.

Međutim, i MMF i Svetska banka pridvciđali su da je Srbija najperspektivnija zemlja u regionu, da se očekuje veliki privredni rast i velike investicije:

– To je istina, ali je neminovno da će poplave značajno uticati na zacrtane performanse, posebno uticajem na prerađivačku prehrambenu industriju koja, zajedno sa primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, bezmalo čini 1/5 bruto društvenog proizvoda – objanio je Dželatović.

Milenko Dželetović procenio je sveobuhvatnu štetu, koja cele godine prati poljoprovrednike Srbije:

-Procene su da će samo žetva, odnosno rod pšenice, podbaciti 15%. Ukoliko dođe do novih padavina, to će dodatno umanjiti. Velika je verovatnoća da će velika površina zasejanih površina pod kukuruzomće morati ponovo da se presejava. Tu je već Ministarstvo poljoprivrede i robne rezerv reagovalo su sa pripremljenim setvenim materijalom. – objasnio je i dodao da je krucijalna koordinacija lokalnih samouprava i Ministarstva poloprivrede, ali i priznao da će priroda postajati sve izazovnija za kreatore ekonomske politike i uopšte čovečanstvo:

– Moramo da budem odgovorni, jer danžas proizvodimo za sutra, za našu decu – zaključio je Dželatović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter