Izvor:
03.05.2019 u 08:05
0

IVICA DAČIĆ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Amerika se korektnije ponašala u odnosu na mnoge evropske zemlje! (FOTO)

Gost emisije "Dobro jutro Srbijo" je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić koji je govorio o gorućim političkim temama.

Na temu Kosova ministar spoljnih poslovao istakao je da se u predstojećem periodu može očekivati nastavak zategnutih odnosa Beograda i Prištine, odnosno zgusnute diplomatske aktivnosti u pokušaju da se što pre dođe do nekog trajnog rešenja.

Na izjavu bivšeg ambasadora Amerike, da će SAD prihvatiti svaki sporazum Kosova i Prištine, Dačić je prokomentarisao sledeće:

– To je tačno. Ja sada moram da budem potpuno otvoren i iskren. Amerika se korektnije ponašala u odnosu na mnoge evropske zemlje. Srbiji ji potrebni prijatelji, da ne kažem saveznici. Dijalog trenutno ne postoji, on je suspendovan zbog mera Prištine i mi smo jasno rekli da nema nastavka dijaloga dok se ne ukinu takse. Svi ovi sastanci služe da bi se odblokirao dijalog, da bi se našlo rešenje – rekao je Dačić za TV Happy.

Na izjavu Hradinaja da je Berlinski samit stabilizovao region, jer je ptvrdio da nema govora o ukidanju taksi na robu iz Srbije i inicijativi o promeni granica sa Srbijom:

– Prvo, ne mogu uopšte da se složim šta je uopšte bilo. Haradinaj kaže da Tači laže i obratno, kao da su bili na različitim samitima i iz drugih delegacija. Ono što je sigurno je da je Srbija odigrala jednu konstruktivnu ulogu. Znate, ova inicijativas jeste prvenstveno sazvana zbog odnosa Kosova i Prištine, ali ona je podrazumevala i neke druge učesnike. To je bio samit Zapadnog Balkana, ne samo Kosova i Prištine.

Da li je bolja pregovaračka pozicija Srbije nakon posete predsednika Srbije Kini, Rusiji i Berlinu?

– Kako da ne Kina i Rusija su dve vele-sile, stalne članice Saveta bezbednosti, bez njih nema trajnog rešenja. Inače, u junu će biti održana nova sednica, po dogovoru koji smo podigli, iako su hteli da je skinu sa dnevnog reda. Svaka bi zemlja volela da ima podršku Kine i Rusija,ali ja bih dodao da imamo podršku i Indije, koja nema status vele-sile, ali ima milijardu stanovnika. Danas više nije situacija takva da mi moramo da strepimo da li će Kosova da postane članica Interpola-a ili ne. Na jesen su se ponovo prijavili za članstvo u Interpolu, a Amerika ih jasno pita : "Kako vi mislite da u tome uspete bez naše podrške? – objasnio je ministar spoljnih poslova.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter