Izvor:
24.02.2018 u 16:25
0

Mamurluci vam nisu gori jer ste stariji – već je za to krivo nešto potpuno drugačije!

Dok ste u dvadesetim godinama nakon pijančenja iskakali iz kreveta u tridesetim vam je glava već teška kao olovo, a telo kao pihtije pa vam ustajanje liči na pravo mučenje. Da ne pominjemo da ste popili tri puta manje alkohola nego tada.

Sigurno već mislite kako na ovom svetu nema pravde za vas. Iako se mamurluk pogoršava s godinama, ne postoji naučno objašnjenje zašto je to tako. S godinama telo zamenjuje mišićne ćelije mastima, pa dolazi do nagomilavanja masnih ćelija zbog kojih nismo u mogućnosti da preradimo alkohol, piše Independent. Gubitak mišićne mase dovodi do smanjenja absorbcije alkohola jer se alkohol najbolje absorbuje u mišićima koji su bogati vodom. Što više masti imate u organizmu, to ćete duže i biti pod uticajem alkohola.

Što vam je manje hidriran organizam to su vam veće šanse da dehidrirate zbog konzumiranja alkohola. Enzimi u jetri su zaduženi za metabolizam alkohola i njegovo izbacivanje iz vašeg sistema. S godinama nivo ovih enzima se smanjuje pa oni rade sporije.

Kako ste zagazili u četvrtu deceniju života vaš organizam se sve više bori sa time da izađe na kraj sa naporom, bolestima i infekcijama koje mu teže padaju sada nego ranije. Zbog toga mu treba više vremena da se oporavi nakon opijanja.

Mlađi ljudi piju kada imaju posebne razloge za to i kada su u pitanju povremeni izlasci. Kao stariji, mi pijemo izvesne količine alkohoal u manjoj meri, ali češće u toku nedelje. Problem nastaje kada jedne večeri baš preteramo pa organizam ne zna kako da se izbori sa ovom situacijom.

Kada pijete češće, vaša tolerancija na alkohol se povećava, ali kako starite vi postepeno noći lumpovanja zamenjujete sa mnogo finijim druženjem gde se alkohol pije u znatno manjim količinama. Ovo ubija vašu toleranciju na alkohol, ali i vas kada malo preterate.

Kako biste i u kasnijim godinama držali mamurluk pod kontrolom, pijte u manjim količinama i polako. Neophodno je da održavate vaše telo hidriranim i pijte vodu dok pijete alkohol. Takođe,redovnim vežbanjem održavate vaše telo u formi i imate mišiće koji brzo prerađuju alkohol pa vam mamurluk neće teško pasti. Ukoliko brinete o svom izgledu, ispijanje alkohola sa društvom neće biti problem. Nemojte preterivati sa alkoholom jer on može biti toksičan za vaš organizam.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter