Izvor:
13.12.2019 u 07:14
0

CRNI PETAK, PAZITE SE: Zašto se plašimo petka 13.

Od davnina postoji verovanje da su broj 13 i petak simboli loše sreća, a njihova kombinacija je takozvani " Crni petak ". To je dan u mesecu koga se mnogi plaše.

Oni koji veruju da je petak 13. baksuzan dan, na ovaj datum izbegavaju da rade bilo šta što bi ih moglo dovesti u neki rizik. Psiholozi, za strah od ovog datuma, imaju poseban, komplikovan naziv-triskaidekafobija. U narodu ovaj strah je poznat kao – sujeverje.

Iako se koren straha od petka 13. upravo traži u religiji, postoje naznake da je strah od ove cifre stariji i od hrišćanstva jer Hamurabijev zakon među svojim pravilima nema broj 13. Veruje se da je petak 13. bio dan kada je Eva pojela jabuku sa drveta znanja. Na taj dan je i Kain ubio Avelja, a veruje se da su tada počele biblijske poplave. Na Hristovoj Tajnoj večeri poslednji, trinaesti gost bio je Juda, a Hrist je razapet na Veliki petak.
Baksuzluk trinaestice nije vezan samo za malerozno trinaesto prase, pa se zato danas grade zgrade bez 13. sprata. Mnogi avioni i pozorišta nemaju obeležen 13. red sedišta, a kuće u ulici se, umesto ovim brojem, obeležavaju sa 12a.
Ovom danu često i nesvesno pripisujemo loše znamenje, pa smo skloni da, ukoliko nam se desi nešto neprijatno i nepredviđeno toga dana, sve pripišemo- baksuzluku samog dana.
Neki stručnjaci imaju vedriji pogled na posledice ovog dana, i tvrde da on može biti bezbedniji od svih drugih dana, zbog povećanog opreza kod sujevernih.

Praznoverice u vezi sa brojem 13 su vrlo rasprostranjene i danas, a oni koje u njih veruju savetuju da izbegavate ove stvari.

NE PROLAZITE ISPOD MERDEVINA

Ovo verovanje ima korene u ranom hrišćanstvu. Naslonjene merdevine formiraju trougao sa zidom i tlom, što predstavlja sveto trojstvo, koje ne sme biti narušeno. Ne iskušavajte sreću i zaobiđite ih!

ZAOBIĐITE CRNE MAČKE

Praznoverni smatraju da mačka donosi nesreću ako ispred nekoga pređe put sa leve na desnu stranu. Ako vam, ipak, pređe put vratite se tri koraka unazad.

Kako bi izbrisali svaki trag drugih religija hrišćanski sveštenici su navodno svoje podanike ubeđivali das u crne mačke zli demoni.

RAZBIJENO OGLEDALO

U starom Rimu ljudi su se ogledali u besprekorno mirnoj vodi bazena.

Smatralo se da odraz u stvari predstavlja nečiju dušu, te da je opasno baciti kamen u bazen dok se neko ogledao. Isto praznoverje je kasnije prešlo i na ogledala.

Prema verovanju, onoga ko slomi ogledalo čeka sedam godina

PROSUTA SO

Prosuti, rasipati ili od nekoga pozajmiti so znak je loše sreće i razdora. Ovo sujeverje verovatno datira još iz davnih vremena kada je so predstavljala veoma vrednu robu. Ako je već porospete pokupite je i bacite preko glave.

Neki tvrde da je Juda prosuo so tokom poslednje večere sa Isusom.

LEVA ČARAPA

Postoji I verovanje da nikada ne treba obuvati, ni skidati prvo levu čarapu

OTVARANJE KIŠOBRANA

Moguća je uzročno-posledična veza zla (kiša) i zaštite (kišobran). Gde je jedno, tu je i drugo. Otvaranjem kišobrana tamo gde nema zla, zapravo kiše, prizivate neko drugo zlo.

KAD ZEVATE STAVITE RUKU NA USTA

Ovaj običaj su nam u amanet ostavili naši preci, koji su verovali da će zli duhovi ući u nas dok zevamo – pravo kroz usta.

Izvor: Happytv.rs
Foto: hiperpix.net printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter