Izvor:
12.12.2019 u 11:48
0

APLIKACIJA KAO PREDJELO Scan4Chem proverava bezbednost proizvoda

Potrošači u Srbiji preko besplatne aplikacije za mobilne telefone "Scan4Chem" biće u prilici da pitaju snabdevače da li roba na rafovima sadrži neku od trenutno 201 supstance koje izazivaju zabrinutost (SVHC) po kriterijumima EU, rečeno je danas na predstavljanju u beogradskoj Alternativi za bezbednije hemikalije (ALHem).

Supstance koje izazivaju zabrinutost (SVHC) mogu se naći u proizvodima za svakodnevnu upotrebu, koncentracija im je ograničena na 0,1 procenat, a njihov uticaj na zdravlje može biti kancerogen, mutagen i toksičan po reprodukciju, naglašeno je na predstavljanju.

Najpoznatije među njima su ftalati koji su česti u proizvodima od plastike, usporivači gorenja u sunđerastim delovima nameštaja i recikliranoj plastici, bisfenol A koji se može naći u plastičnim bocama za vodu i perfluorovane supstance – česte u nepromočivoj odeći, i oštećenom posuđu od teflona, navela je programska direktorka ALHema Jasminka Ranđelović.

Pravo da se preko aplikacija pitaju snabdevače o SVHC materijama sadržano je Zakonu o hemikalijama već devet godina, kao i u EU regulativi, a masovno korišćenje aplikacije doprineće pored dobijanja infomacije o robi koja se kupuje i pritiskom kako bi se na tržištu pojavile bezbednije alternative, naglašeno je danas.

Scan4Chem funkcioniše preko skeniranja barkoda proizvoda ili unošenjem podataka dostupnih na deklaraciji proizvoda.

Aplikacija Scan4Chem se istovremeno pojavljuje na 13 jezika od kojih je Srbija jedina zemlja van EU koja je uključena u ovaj projekat za ostvarivanje prava građana koji imaju pravo da bi biraju zdravu robu kada kupuju.

Obaveza pitanih je da odgovore na upit u roku od 45 dana, a kako je objasnila Jelena Milić iz ALHema masovno korišćenje aplikacije stvoriće bazu odgovora pa će i odgovori preko imejla brže stizati.

Po online istraživanju ALHema sa početka ove godine 90 odsto ispitanika je svesno problema, a različiti stepeni zabrinutosti postoje kod ukupno 72 odsto.

Polovina anketiranih odgovorila je da ne zna koji proizvodi mogu biti rizični i zašto a preko 80 posto se izjasnilo da bi koristili aplikaciju kako bi saznali da li proizvodi sadrže supstance koje izazivaju zabrinutost.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter