Izvor:
06.09.2019 u 20:53
0

TROŠITE NOVAC NA SVE STRANE? Kakeibo tehnika je rešenje za vas!

Ako je to slučaj, kakeibo – japanska veština štednje – mogla bi vam pomoći. Evo detalja o tome šta tačno uključuje i kako koristiti ovu tehniku za upravljanje gotovinom.

Grafikujte svoje navike potrošnje

Doslovno prevedeno kao "knjiga finansiranja domaćinstava", kakeibo se oslanja na to što ćete zapisati podatke o svojim finansijama i razmišljati pažljivo o svojim navikama potrošnje. Ideja je da pomoću olovke i papira napišete sve izdatke, kao i prilive novca. Ali pre nego što počnete da se podsmevate ovome, trebalo bi da znate da je istraživanje iz 2015. pokazalo da kad napišemo naše ciljeve imamo 33% veće šanse da ćemo ih ostvariti, a neki stručnjaci veruju da bi kakeibo mogao čak da smanji potrošnju za 35%.

Praćenje potrošnje i predviđanje troškova prvi je bitan korak u bilo kojem planu upravljanja novcem i sistem poput kakeibo-a može biti koristan način da se to postigne.

Prvi korak ove tehnike jeste saznanje kuda vaš novac ide svakog meseca, i to tako što ćete ga zapisati na papir – umesto da ga ubacujete u proračunsku tablicu ili aplikaciju – mnogo ćete lakše obaviti zadatak ako je zapisan na papiru. Elektronske transakcije su u redu, ali korišćenje beskontaktnog plaćanja karticom, lako je izgubiti trag koliko trošite i gde.

Uradite matematiku

Na početku svakog meseca postavite sebi četiri pitanja: Koliko novca imate? Koliko biste želeli da odložite? Koliko zapravo trošite? I, kako to možete poboljšati? Razmislite o svakom od ovih stvari i dobro razmislite o odgovorima.

Jednom kada odvojite novac za račune, svestan izbor načina na koji odvajate ostatak novca pomoći će vam da odredite prioritet u potrošnji. Predlažemo vam da se onda aktivno odlučite da novac podelite početkom meseca, tako da imate novac za prioritete pre nego što ga potrošite za druge stvari.

Vodite dnevnik

Tokom svakog meseca, beležite sve troškove i odredite četiri različite kategorije: preživljavanje (neizbežni troškovi kao što su hrana i računi), kultura (stvari koje trošite na aktivnosti kao što su čitanje, odlazak u pozorište i tako dalje), opcionalno (troškovi koji nastaju zbog stvari koje vam nisu neophodne, ali su svakako tu, kao što su izlasci sa prijateljima i kupovina) i dodatni (neočekivani izdaci, poput poklona za rođendan ili popravke automobila). Na kraju meseca možete ih pregledati i razmotriti načine kako da ih poboljšate.

Dozvolite promene

Može li vam kakeibo pomoći? Najbolje je da ideju koristite na način koji nije propisan i na način koji odgovara vašim potrebama. Kao i svi finansijski planovi, kakeibo tehnika treba da bude fleksibilna i trebalo bi da je prilagođavate u skladu sa vašim potrebama i prioritetima, ali bi usput trebalo da postanete bolji u baratanju sa vašim mesečnim budžetom.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter