Izvor:
20.05.2019 u 19:16
0

RAZBIJAMO MITOVE O DLAČICAMA: Da li su zaista gušće nakon brijanja?

Opštepoznata činjenica kaže: ukoliko se često briješ, dlačice će izrasti jače i tamnije. Ovu priču slušaju mladići, oduševljeni prvim brijanjem kojeg doživljavaju kao ulaznicu u svet odraslih. Isto slušaju i devojke, ukoliko često uklanjaju dlačice na nogama.

Nebrojeno su puta lekari i dermatolozi proučavali šta se zapravo događa sa dlačicama nakon brijanja – prvi put još davne 1928 godine. Bukvalno svi rezultati ukazuju kako je gore spomenuta činjenica običan mit: brzina rasta dlačica nema nikakve veze sa njihovim uklanjanjem.

Ali zašto je onda ovaj mit još uvek opšteprihvaćen? Jedan od razloga verovatno se tiče samih dlačica: najdeblje su pri dnu i stanjuju se kako se krećemo prema vrhu. Kad ih obrijemo, uklanjamo tanki, lagani deo. Ostane donji, debeli deo dlake koji se ističe tamnom bojom i oštar je na dodir.

Drugi je razlog pubertet. Dlačice su u početku nežnije i mekše, naročito na muškoj bradi. Vremenom zaista postaju jače, ali to isključivo zavisi od fluktuacija hormona i smiruje se zajedno sa prolaskom puberteta. Već u ranim dvadesetim godinama jačina i gustina dlačica definisana je za ceo život.

Nadalje, tvrdnja kako nakon tretmana voskom dlačice rastu ređe i tanje takođe ne drži vodu. Vosak samo dublje zahvata dlačice, zbog čega im je potrebno više vremena da ponovo izrastu – nikakve druge razlike nema.

Ukoliko i dalje niste uvereni da je reč o mitu, razmislite o sledećem: muškarci i žene i po nekoliko puta nedeljno briju bradu, odnosno noge. Kada bi im dlačice zbog toga zaista bile jače i tamnije, ubrzo bi bili dlakavi kao gorile.

Opusteno.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter