Izvor:
18.12.2018 u 12:49
0

OVA GIGANTSKA RUPA VREDI 15 MILIJARDI EVRA: Ovo je Mir ili Mirni, upoznajte se sa ovim svetskim čudom koji obiluje dijamantima! (FOTO)

Mir ili Mirni je svetsko čudo, neverovatno delo čovekovih ruku i očigledni dokaz koliko ljubav prema dijamantima može daleko da ide.

Rupa je široka 1.200 metara i duboka 525 metra. Da nije rudnika, ne bi bilo ni grada kojem i duguje ime – Mirni. Nastao je pedesetih godina prošlog veka, nakon što je otkriveno da je Jakutija obećana zemlja dijamanata.

Ekspedicija na istok Sibira, s Jurijem Kabardinom na čelu, bila je jedna od najisplativijih u istoriji jer je otkrićem tragova kimberlita, koji ukazuju na tlo bogato dijamantima, Sovjetski Savez postao mesto gde se nalazi najvrednija rupa na svetu.

Mirni je ubrzo privukao stanovništvo koje je u sibirsku hladnoću dovela želja za bogatstvom, a do šezdesetih rudnik je postao najveći u SSSR-u.

Godišnje su se iz Mirnog izvlačile dve tone dijamanata, bez obzira na temperature koje su se spuštale 40 stepeni ispod nule. Osim toga, zemljište je smrznuto tokom godine, a leti se pretvara u močvaru.

Procenjuje da je vrednost iskopanih dijamanata bio oko 15 milijardi evra. Najveći pronađeni dijamant veličine je loptice za golf i vredi oko 270.000 evra. Posle Drugog svetskog rata Rusiji je zarada od dijamanata pomogla da ponovo stane na noge.

Helikopteri se ne usuđuju da lete iznad rudarskog okna zbog razlika u temperaturi i upozorenja da bi rupa mogla da ih usisa, međutim, takvi slučajevi još nisu zabeleženi. Zbog neobičnih zvukova koji dopiru iz dubina rudnika nastaju brojne teorije o čemu se radi, a mnogi veruju da je rupa svojevrsna veza s mračnim podzemljem.

Vlasnik Mira je ruska kompanija "Alrosa" koja proizvodi oko četvrtinu svetske količine dijamanata. Posle zatvaranja zbog poplava, rudnik i dalje delimično radi, iako ne kao nekada.

Izvor: Kurir
Foto: Instagram/liftasociety

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter