Izvor:
30.06.2016 u 15:42
0

ODMOR ZA OČI, DUŠU I TELO: Ovako je najbolje provesti odmor U MUMBAJU! (FOTO)

Mumbaj je metropola i kojoj je sve, pa čak i svako, uvek u pokretu. Ovaj grad nikada ne spava, ne zaustavljava se i ne usporava, a njegova zarazna hiperaktivnost oduševljava sve turiste. Za neke ovo je gurmanski raj, za neke grad u kome se svi snovi ostvaruju, a mnogi su ovde pronašli svoj drugi dom.

Ukoliko želite da posetite Mumbaj u najboljem mogućem svetlu, najpametnije je da to učinite u periodu od decembra do februara, kako se ne biste "ugušili" u vlažnoj tropskoj klimi nalik najgorim letima u Srbiji. Međutim, ako želite da posetite neki od čuvenih indijskih tradicionalnih festivala, za to su najbolji mart (Holi festival), novembar (Divali), avgust (Janmaštami) i septembar (Ganeš čaturti).

Što se tiče jezika, Indijci će mlatarati i rukama i nogama da se sporazumeju sa vama, ali većina njih savršeno razume engleski, pošto je Indija delom neko vreme bila Britanska kolonija. Ipak, ako baš želite da ostavite utisak na meštane, zapamtite nekoliko reči: nahi (ne), ha (da), ćale ga (u redu), are (ćao, neformalan pozdrav pri susretu) i ćalo (ćao, neformalan pozdrav pri rastanku).

Obratite pažnju i na vožnju rikšom i obavezno se vozite onom u kojoj radi taksimetar – nikako ne plaćajte vožnju unapred.

Ako ste fanovi šopinga, članovi čuvenog globtroterskog veb-sajta Tripadvisor, savetuju vam da obiđete prodavnice "Bunaglow 8" gde možete kupiti najnovije detalje indijske mode, "Forest Essentials" (ajurvedska medicina i produkti vezani za jednu od najstarijih grana alternativne medicine), kao i "Fab India" – butik najbolje indijske garderobe i dekora.

Obavezno obiđite i sledeće turističke atrakcije:

Kapija Indije – ova kapija izgrađena je 1924. godine i nalazi se u blizini Mumbajske luke. Godine 1948. ova građevina poslednja je ispratila britanske trupe i divizije koje su napustile Indiju. Savet turista glasi – posetite kapiju rano ujutru, kada vas neće spopadati fotografi i ulični prodavci, a možete da kupite i sveže ulovljenu ribu na dokovima.

Hadži Alijeva džamija je predivna građevina koja se nalazi na jednom ostrvcetu. Ona je najpoznatija džamija u gradu, ne samo zbog svoje starosti ili duhovne vrednosti, već i zbog izvanredne interpretacije indoislamske arhitekture. Planirajte da za obilazak džamije odvojite najmanje sat-dva, manje od toga nema smisla.

Čatrapati Šivađi terminal jedna je od najmonumentalnijih građevina u Mombaju. Zaštićena je i nalazi se na UNESKO listi svetskog kulturnog nasleđa. To je podsetnik na mumbajsko kolonijalnu prošlost, a ujedno je i jedna od najvećih železničkih stanica u gradu. Ako ste preterano avanturistički nastrojeni, uskočite i na neki lokalni voz. Uživaćete, sigurno! Posetite ovaj terminal i uveče, dekorativna rasveta je prelepa.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay, Twitter/prxpragma/Angloindianproj

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter