Izvor:
31.05.2016 u 23:56
0

ZOVE NAS JUGOISTOK SRBIJE: Da li ste bili na Vlasinskom jezeru? (VIDEO)

Na području opštine Surdulica nalazi se prelepo akumulaciono jezero. Vlasinsko jezero ima površinu od 15 kvadratnih kilometara i duboko je do 35 metara. Ono se nalazi na 1.204 metra nadmorske visine i na njegovim obalama smeštena su tri sela: Vlasina Okruglica, Vlasina Rid i Vlasina Stojkovićeva.

Za ovo jezero vezana je i legenda o neobičnom džinovskom vodenom čudovištu.

Mit kaže da je jezerom carevalo čudovište koje je ličilo na džinovskog konja, ali se ne zna od kada datira ova priča. Zna se samo da su stariji ljudi sa “sigurnošću” pokazivali i mesto gde se nalazila vodena neman koja je uništavala dobro negovane konje i krda goveda.

Priča se i da je pojavljivanje vodenog čudovišta najavljivalo pobede. Narodno predanje kaže da se “vodeni bik” pojavio prilikom oslobođenja Srbije od Turaka. Rikao je i uoči Prvog i Drugog svetskog rata tako snažno da se sve treslo, a voda u jezeru je ključala.

Pogledajte kako izgleda jedno od najlepših jezera Srbije.

HappyTv.rs
Foto: YouTube Printscreen/Nenad Arsic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter