Izvor:
04.11.2019 u 17:45
0

KAO DA STE U BAJCI: OVA mesta morate posetiti!

Dolinu Loare krase vinogradi, prelepa priroda i bogata istorija koju čuva oko 300 dvoraca.

Ovaj deo Francuske se uvek smatrao otmenim zbog raskošnih dvoraca koji ga krase, koji su se tu našli zbog pitome i plodne prirode. Dolina Loare predstavlja bogatstvo Francuske kroz vekove, materijalno i nematerijalno, a sve što je poteklo iz mnogobrojnih srednjovekovnih gradića ove doline se i dan-danas veoma ceni.

Dvorac se nalazi u blizini reke Indre i šume Šinon, i izgleda kao da je osmišljen za neku bajku. U početku je ovaj dvorac imao vojne namene, a onda je pretvoren u raskošni renesansni dvorac.

Ponekad se ovde odigravaju scene borbi između Francuza i Vikinga, a celo zdanje se nalazi pod zaštitom Uneska. Vrt dvorca Uze opravdava zašto se cela dolina naziva "vrt Francuske", ovde se mogu naći stoletna stabla pomorandže kao i 10.000 ljubičica koje se svake godine sade nove.

Dvorac Šambor okružen je šumom nastanjenom jelenima i divljim svinjama, što stanovništvo Pariza, udaljeno svega dva sata, pruža beg u prirodu i utisak da se nalaze u aristokratskom lovištu.

Ovo je najveći dvorac u dolini Loare, a izgrađen je kao letnjikovac Fransoa I. Arhitekta je ostao nepoznat, pa nemaju kome da se pripišu zasluge za, kako mnogi smatraju, najlepšu renesansnu građevinu.

Vilondri poseduje jedan od najpoznatijih vrtova Francuske. Postoji šest odvojenih vrtova i svaki od njih je uređen po posebnoj tematici. Najzanimljivija je kuhinjska bašta, koja je podeljena u devet kvadrata, a u svakom je zasađeno šarenoliko povrće.

Ovo zdanje je poslednje delo renesansnih umetnika izgrađeno na obali Loare, a u obližnjoj šumi postoji vidikovac sa kojeg se pruža pogled na celo imanje.

Ovaj neobičan zamak se retko spominje uz grandiozne dvorce u ovoj dolini, ali ima svoju posebnu čar. Nalazi se u slikovitom mestu Montrezor koje se smatra jednim od najlepših sela u Francuskoj.

Dvorac Montrezor je izgrađen na temeljima drevnog utvrđenja na obali reke Indre, a okružuju ga kaldrmisane ulice i starinske kuće. Dvorac je još u vlasništvu grofovske porodice koja je bila u prijateljstvu sa Napoleonom, a iza zidina se krije velika kolekcija lovačkih trofeja i umetnina.

Loš je srednjovekovni dvorac koji je kroz svoju istoriju imao razne namene, pa je tako osim sedišta aristokratije bio i vojno utvrđenje i državni zatvor, a danas se ovde nalazi muzej sa najvrednijom kolekcijom srednjovekovnih oklopa. Dvorac krase kraljevka kapija visoka 36 metara, a sa tornjeva se pruža divan pogled na dolinu Indre.

Dvorac Ambuaz se nalazi na reci Loari, a kroz vreme je je imao veliku političku važnost jer je ovde bila rezidencija kralja Šarla VIII i Fransoa I. U ovo zdanje su oduvek dolazili važne ličnosti, akademici, umetnici, plemići, a Leonardo da Vinči je toliko bio očaran dvorcem da je tražio da ga tu sahrane.

Dvorac Ambuaz je uređen izuzetnom kolekcijom renesansnog i gotičkog nameštaja, a iz vrta se pruža jasan pogled ka gradu.

Šenonso je jedan od zamkova čije fotografije možete videti svuda, zbog lukova lukova iznad reke Šer. Dvorac Šenonso je bio poklon kralja Anrija II njegovoj ljubavnici Dijani od Poatjea. Nakon smrti kralja, njegova udovica Katarina Mediči prisvaja ovaj posed.

U Prvom svetskom ratu dvorac je pretvoren u vojnu bolnicu, a u toku Drugog svetskog rata je služio da pomogne onima koji su se našli na strani reke okupirane nacistima. Danas je ovo turistički tražen dvorac zbog autentične uređenosti, piše "Cultural trip".

Izvor: B92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter