Izvor:
21.10.2019 u 19:48
0

ZANIMLJIVOSTI O TURIZMU: Ove brojke će vas ostaviti u ČUDU!

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija krajem avgusta je objavila izveštaj, prema kome je Francuska ostala najpopularnija turistička destinacija na svetu, sa najvećim brojem stranih turista.

Broj međunarodnih turista prošle godine je porastao za 5% i dostigao cifru od 1,4 milijarde, čak dve godine ranije nego što je predvidela dugoročna prognoza Svetske turističke organizacije. A evo još nekoliko najzanimljivijih podataka iz ovog izveštaja.

1,4 milijarde turista

Tokom 2018. godine čak 1,4 miljarde ljudi otputovalo je u neku stranu zemlju radi turističke posete, što je porast od 5,4% u odnosu na prethodnu godinu. U izveštaju se navodi da ovakav dramatičan rast zahteva i odlučne mere i odgovornost, kako bi se izbegli negativni efekti masovnog turizma. Države i privatni biznisi moraju se prilagoditi i ostati konkurentni, uzimajući u obzir potrebu za održivim razvojem.

Rast od 7% za Afriku i Aziju

Iako Stari kontinent zadržava prvo mesta kao glavna turistička destinacija sa preko 710 miliona posetilaca u prošloj godini, Azija i Afrika su nove trendi destinacije, sa porastom broja inostranih turista od 7%. Azijsko-pacifički region u 2018. imao je 348 miliona inostranih posetilaca, ali najviše u svom južnom delu, sa najvećim porastom interesovanja za Indiju i Šri Lanku. U Africi, koja je privukla 67 miliona turista, glavni pokretači turističkog rasta su zemlje severa, posebno Tunis i Maroko.

214 milijardi dolara za SAD

I dok je Francuska najpopularnija turistička destinacija na svetu, zemlja koja je najviše zaradila od turizma je SAD. Poređenja radi, dok je SAD u prošloj godini imao 214 milijardi dolara prihoda od turizma, Francuska je zabeležila prihod od „samo“ 67 milijardi dolara. Ipak, ako gledamo prihode po broju posetilaca, Luksemburg je na prvom mestu, jer je svaki strani turista u ovoj zemlji u proseku ostavio 4.900 dolara.

Kinezi troše najviše

Prošle godine Kinezi su u inostranstvu potrošili preko 277 milijardi dolara, što čini petinu ukupne međunarodne turističke potrošnje. Iza njih su se, kao velike trošadžije na odmoru, našli Amerikanci i Nemci.

48% turista su Evropljani

Skoro svaki drugi međunarodni turista dolazi iz Evrope, što se objašnjava kako visokim životnim standardom, tako i činjenici da Evropljani u većinu zemalja mogu da idu ili bez viza ili da apliciraju za vize po veoma jednostavnim procedurama. Ipak, iako mnogo vole da putuju, Evropljani ne napuštaju često svoj kontinent. Tako četiri od pet evropskih turista putuje u neku od susednih zemalja.

Izvor: travelmagazine.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter