Izvor:
13.10.2019 u 19:21
0

OVAJ GRAD MORATE POSETITI: Jedno od najlepših sicilijanskih mesta! (FOTO)

Tog jutra smo stigli vozom iz Palerma. Pruga prolazi visoko iznad grada, kao što je Jadranska magistrala mog detinjstva bila uvek urezana u planinu iznad odmarališta. U takva mesta je lako sići. Pustiš da te noge nose. Vreme je bilo promenjivo. Kao da će kiša.

Stigao sam u jedno od najlepših sicilijanskih mesta za odmor. Grad Čefalu sa nekih dvanaestak hiljada duša je kao i većina ovakvih mediteranskih mesta slavne prošlosti i oskudne sadašnjosti skoro sve stavio na kartu turizma.

Smešten sam u apartmanu u starom gradu. Jedva sam se sporazumeo sa simpatičnim gazdom. U dvorištu sa nekoliko ulaza odmah sam se osećao kao kod kuće. Napolju se na stolu šepurila riđa mačka. Unutrašnje dvorište sa starom kockom, senoviti tremovi i prolazi, glasni razgovori komšija za koje samo što pomislite da su teška svađa, a oni se pretvore u glasni smeh, poneki komad veša na užadima između fasada koje su se skoro dodirnule, sve je to očekivano i spada u simpatični kliše o Italiji.

Odmah do ulaza je i prodavnica suvenira. Magneti "Koza nostra" i "Kum" sa licem Marlona Branda pokazuju da su sicilijanski turistički radnici pretvorili holivudski medijski narativ o Sicilijancima, koji je, naravno, pun opštih mesta, u izvor prihoda na Siciliji. Tako se krug zatvara: "Ti me vidiš tako? Ja ću ti prodati to što ti očekuješ, a ne ono što ja zaista jesam".

Izvor: 92.putovanja
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter