Izvor:
08.10.2019 u 10:17
0

GRAD MUZEJ: Već sedam godina za redom proglašavan je za najbolji grad za život na svetu!

Beč je, bukvalno gledano, grad muzej. Na svakom koraku je neka zgrada, građevina koja predstavlja nešto, ukrašena, bez grafita, uštirkana i lepa. Iako je već sedam godina za redom proglašavan za najbolji grad za život na svetu, Beč će vas oduševiti tom svojom ispravnošću, pravilnošću, pa čak i uštogljenošću. Beč je obavezna destinacija, makar za izlet.

Katerdarala svetog Stefana

Ko god dođe u Beč, prvo mesto gde će otići je Trg svetog Stefana u samom centru grada na kom se nalazi istoimena katedrala. Katedrala je jedan od simbola Beča, prvenstveno zbog specifičnog krova sa više od 200.000 crepova, tornja visokog 136 metara i 23 zvona. Izgrađena je 1147. godine u romanskom stilu.

Vek kasnije, potpuno je izgorela, tako da su na njoj ostali samo tragovi ovog stila i to na zapadnoj fasadi. Onda je ponovo podignuta u gotskom stilu koji se jasno vidi i danas, iako je za vreme Drugog svetskog rata ponovo izgorela.

Ova katedrala je najznačajniji verski objekat u Beču, jer je istovremeno i sedište bečkog nadbiskupa.

Zanimljivo je da je baš u ovoj katedrali održana ceremonija venčanja Volfganga Amadeusa Mocarta, kao i njegova sahrana. Katedrala je poznata i po orguljama koje se mogu čuti svakog dana, dok se na južni toranj katedrale ljudi mogu popeti ne bi li posmatrali Beč sa visine.

Trg heroja

Trg heroja je nastao kao deo Carskog trga, šeszdesetih godina 19. veka. Tu su danas dva nova muzeja – Prirodnjački i Istorijski, dva nova krila Hofburga i dva trga oko tih građevina, Trg heroja i Trg Marije Terezije.

Iako projekat nikad nije završen, što zbog nedostatka novca, što zbog početka Prvog svetskog rata, Beč je u Trgu heroja dobio još jedan trg koji predstavlja nekadašnju moć i bogatstvo monarhije.

Osim Habsburgovaca, Trg heroja su obeležila događanja pre Drugog svetskog rata. Naime, sa ovog trga i balkona je Adolf Hitler 15. marta 1938. godine pripojio Austriju Trećem Rajhu. Događaj je poznat pod imenom Anšlus, a mnogima je to dešavanje i dalje prva asocijacija na Trg heroja.

Na Trgu heroja se nalaze još dva zanimljiva objekta. Na južnom delu, pored Burgtora, nalazi se Grobnica nezananog junaka, spomenik kojim se odala počast Austrijancima poginulim u Prvom svetskom ratu. Kasnije je spomenik posvećen i poginulima u Drugom svetskom ratu.

Belvedere
Kada je reč o dvorcima, mnogi bi se složili da je u Beču najlepši upravo Belvedere, koji je pripadao princu Eugenu Savojskom. Reč je o kompleksu palata, koji se sastoji od Gornjeg i Donjeg Belvederea sa oranžerijom i dvorskim štalama. Palate su građene u baroknom stilu i podignute su u 18. veku kао lеtnjа rеzidеnciја pomenutog princa, a arhitekta je bio Johan Lukas von Hildebrand.

Muzej Albertina

U ovoj zgradi iz 18. veka čuva se jedna od najvećih i najvažnijih kolekcija grafika na svetu, a to je oko milion grafika.

Izvor: Rokselana.com
Foto: Luggagehero.com/Pixabay.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter