Izvor:
03.10.2019 u 16:44
0

SAVRŠENSTVO PRIRODE: Pećina nimfi u Grčkoj raj za posetioce! (FOTO)

Nestvarne boje u pećini Melisani na Kefaloniji svake godine privlače veliki broj posetilaca koji od jutarnjih časova zauzimaju mesto u redu za kupovinu ulaznica. Okružena je gustom šumom i planinskim vencima i predstavlja misteriozno i jedinstveno mesto.

Dugačka je oko 150, a široka 60 metara. Dubina jezera je oko 39 metara, nivo vode je za metar viši od nivoa mora, a jezero zauzima oko trećinu dužine pećine. Voda u jezeru Melissani je i slatka i slana. Slana dolazi iz mora koje nije daleko, dok slatka dolazi iz prirodnog izvora koji se nalazi na oko 20 metara ispod zemlje.

Ovo mesto poznato je i kao pećina nimfi i nalazi se u centralnom kopnenom delu ostrva, samo dva kilometra od plaže Sami i 10 kilometara od grada Argostoli. U iskopinama 1962. godine u ovom jezeru je pronađen veliki broj figura koje datiraju iz 3. i 4. veka pre nove ere i prikazuju boga Pana i nimfe. Legenda kaže da je pećina Melisani bila upravo mesto gde se jedna od tih nimfi, koja nosi ime Malisani, udavila zbog neuzvraćene ljubavi od strane boga Pana.

Centralni deo jezera je atraktivan zbog podvodnih refleksija koje nastaju pod uticajem sunčevih zraka. Dok se vozite malim čamcem, imaćete osećaj da lebdite iznad vode zbog ovog interesantnog fenomena. U drugoj prostoriji pećine, koju ćete takođe obići čamcem, nalazi se veliki broj stalagmita, stalaktita i zanimljivih kamenih formacija.

Ulaz sa desetominutnom vožnjom čamcem košta sedam evra. Kada se stigne do pećine, posetioci se stepenicama spuštaju do podzemnog jezera gde ih čekaju čamci kojima se polako kruži po vodi. Najlepše je posetiti pećinu između 12 i 14h kada sunčevi zraci pod pravim uglom obasjavaju unutrašnjost i vodi daju nekoliko nijansi plavo – zelene boje.

Izvor: Noizz
Foto:
Instagram/printscreen/king_kamelamela

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter