DA LI BISTE SE USUDILI: Pariske katakombe vraćaju u vreme najmračnijeg, ali i najbogatijeg dela istorije ovog grada!

 

Svi vole Pariz, njegove prostrane bulevare, parkove, njegovu umetnost, kulturu, svetlost...ali šta se krije ispod svega toga?

Ljubitelji misterije i mračne istorije, gde god da odu traže podzemne prolaze. Pariz nudi, pored svih lepota na površini, jednu pomalo jezivu znamenitost. Radi se o Pariskim katakombama, čiji zidovi su ukrašeni ljudskim lobanjama i kostima.

Krajem 18. veka grad je morao da reši problem prenatrpanosti gradskog groblja zbog širenja zaraze, pa je odlučeno da se kamenolomi ispune “viškom“ iz zajedničkih grobnica. Kamenolom se nalazi na oko 20 metara pod zemljom, a prozet je prohladnim hodnicima.

Smatra se da je u to vreme čak 6 miliona posmrtnih ostataka premešteno na ovo mesto. Među njima su, nesumnjivo, bili i oni velikih imena Francuske revolucije. Tokom Drugog svetskog rata pripadnici pokreta otpora koristili su mrežu tunela pariskih katakombi za tajna okupljanja i nesmetano kretanje, a i danas se priča da se ovde nalaze pripadnici sumnjivih organizacija i kriminalci.

Mladi u Parizu pronalaze načine kako da zaobiđu glavni ulaz i neretko pokušavaju da uđu u podzemnu mrežu hodnika kroz preostale ulaze ili podrume starih kuća.

Oni koji organizovano i legalno požele da uđu u katakombe i posete “muzej smrti“ u kojem su zidovi sagrađeni od kostiju pokojnika, treba da odu na trg Donfer Rošero. Tamo je postavljeno upozorenje da onde “caruju mrtvi“. Za one koji ne veruju u duhove, ovo mesto će predstaviti samo deo mračnih tajni Grada svetlosti.

Pariske katakombe “vraćaju“ u vreme najmračnijeg, ali i najbogatijeg dela istorije Pariza, zbog toga se na ulaz nekada čeka dugo.

Ulaz se ne preporučuje invalidima, srčanim bolesnicima, deci i onima koji imaju problema sa disanjem ili se plaše zatvorenog prostora. A za one koji ipak odluče da se spuste tih 130 stepenika pod zemlju, savetuje se jakna, jer će provesti sat vremena na temperaturi od 14 stepeni.

 

Izvor: 92.putovanja
Foto: Wikipedia

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro