Izvor:
08.06.2019 u 19:06
0

ODIŠE LEPOTOM: Beogradski park koji morate da posetite!

Uređenost, zelenilo, retke vrste biljaka, zvuk dečije graje, topot kopita. U neposrednoj blizini se nalaze potočići, kratki drveni mostići, kućica na drvetu za decu… Pretpostavljamo da ste pogodili u kom beogradskom praku je reč, jer je velika verovatnoća da ste, barem jednom bili u Topčiderskom parku.

Ovo mesto je pravi raj, kako za ljude u zrelijim godinama, tako i za one najmlađe. Da li ćete uživati ovde nakon napornog dana na poslu, ili onda kada imate slobodan vikend – na vama je.

Naš predlog je da krenete od porte topčiderske crkve Svetih apostola Petra i Pavla, jer se upravo u porti ove crkve nekada nalazila Terazijska česma. Zatim prođite pored Miloševog konaka. Tu obavezno zastanite da čujete cvrkut ptica i uživate u mirisu leta i sveže pokošene trave.

Park je prilično interesantan mladencima koji ovde dolaze da se fotografišu zbog nestvarno romantičnog ambijenta. Šetati ovim parkom je milina, a kada se umorite imate gde da sednete, a da ne budete izlozeni suncu, jer drveće pravi hlad.

Nakon kilometra šetnje po prelepoj zelenoj površini, stići ćete do železnicke stanice koja ima najbogatiju istoriju i koja je nekada bila dvorska čekaonica. S obzirom na to da nas je ova stanica veoma zainteresovala upitali smo otpravnika vozova da nam je ispričao nešto više o njoj, budući da je bio raspoložen da govori na ovu temu.

U kancelariji šefa ove stanice nalazi se sat, koji je Draga Mašin poklonila kralju Aleksandru Obrenoviću za 27. rodjendan. Najduže čuvana tajna Titovog dvora jeste upravo izlet u kafani ove železničke stanice, gde je navodno više puta dolazio na peron nakon Drugog svetskog rata pa je u njegovu čast prostran crveni tepih.

Sa perona ove stanice putovali su Josip Broz Tito, Karađorđevići, Obrenovići i mnoge druge znamenite ličnosti tog vremena. Šetajuci duž pruge ugledali smo dizel lokomotivu 761, koja je bila u jako lošem stanju, ali ipak posebna jer je vukla Plavi Voz kojim je putovao Tito. U garaži Plavog voza parkiran je voz Romantika (muzejsko – turistički voz), koji se pokreće svake prve subote u mesecu.

Za ovu beličastu stanicu sa sigurnošću mozemo reći da je svedok srpske istorije i da u sebi čuva mnoge tajne. Interesantno je i to da ovom stanicom upravljaju najiskusniji železničari bez savremenih pomagala i da je rad u njoj ostao isti kao i pre više od sto godina.

Obavezno prošetajte ovim parkom – sigurno ćete uživati i skloniti se od gradske vreve.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter