Izvor:
07.06.2019 u 07:37
0

VODIČ KROZ LONDON: Za sve obične i neobične turiste!

London, jedan od najlepših i najvećih gradova Evrope i glavni grad Velike Britanije, jedna je od destinacija koju morate posetiti, ako vam se za to ukaže prilika! Ovaj grad odiše kosmopolitskim duhom, a posebno će vam se dopasti što svaka ulica ima neku sasvim svoju priču.

Jedna od činjenica, koja nas fascinira jeste da na ulicama Londona možete čuti čak preko 300 različitih jezika. Dakle, čini se da je ovaj grad, bar na kratko, utočište za sve i svakoga.

Ukoliko ste u Londonu prvi put, trebaće vam mnogo energije da posetite sve zanimljivosti, koje ovaj grad u sebi krije. Neka vaša početna stanica bude prvi podzemni metro na svetu, izgrađen 1863. godine.

Ne smete propustiti da posetite Bakingemsku palatu, izgrađenu 1703. godine. Prva kraljica koja je u njoj živela, bila je Viktorija, dok je danas Bakingemska palata dom kraljice Elizabete II.

Možda niste znali, ali Big Ben je naziv londonskog zvonika, koji se nalazi u okviru kule sa satom. Ovo je definitivno jedna od prvih stavki, koja bi trebalo da nađe mesto na vašem spisku londonskih znamenitosti, koje želite da posetite. Na samoj kuli Big Bena smeštena su 4 sata, koja gledaju na sve 4 strane sveta.

London eye nalazi se u srcu Londona, a reč je o panoramskom točku visokom 135 metara. Ovo je najveća panorama na svetu, koja je sa radom započela 1999. godine. Za 30 minuta, koliko traje prosečna vožnja, moći ćete da posmatrate ovaj grad iz vazduha. Ovo iskustvo, svaki turista, koji je posetio London smatra neprocenjivim.

Tower bridge je simbol Londona i najpoznatiji most u Engleskoj i zaista ga vredi posetiti. Ovaj pokretni most preko Temze izgrađen je 1894. godine. U okviru kule postavljaju se izložbe koje posetiocima dočaravaju prošlost ovog mosta. Gornja pešačka zona urađena je od stakla, a svako ko je posetio ovaj most reći će vam da je to mesto sa kog se pruža najlepši pogled na London.

Ne zaboravite da je veoma bitno da kao turista, posetite i Britanski muzej, kako biste imali priliku da osetite istoriju ovog grada, staru oko 2000 godina. Uz to, Britanski muzej je najstariji javni muzej na svetu, zvanično otvoren 1759. godine. On je podeljen na nekoliko tematskih sekcija. Sam ulaz u muzej je besplatan, ali postoje specifične izložbe, za koje morate platiti ulaznicu, ako želite da ih posetite.

Još jedna palata koju želite da posetite zasigurno je Vestminsterska palata, na obali Temze. Ova neogotička građevina iz 1870. godine središte je britanskog parlamenta. Šetnja holom Vestminsterske palate predstavlja svojevrsnu šetnju kroz ključne istorijske događaje u istoriji Velike Britanije i samog Londona.

Trafalgar je najpoznatiji londonski trg, a ime je dobio po pobedonosnoj bici Engleza nad Napoleonom. Ovaj trg je samo srce Londona i ako želite da osetite kako ovaj grad diše, obavezno je posetiti ga!

Nacionalna galerija je umetnička galerija koju ne smete zaobići, kada ste u Londonu. Ona se nalazi na Trafalgarskom trgu. Ova galerija čuva veoma značakna dela evropske umetnosti i predstavlja pravo uživanje za svako oko osetljivo na umetnost.

Najlepši i najveći londonski park je svakako Hajd park, u čijem se srcu nalazi veštačko jezero Serpentine. Ovaj kraljevski park idealno je posetiti zimi kada se pretvara u pravu zemlju zimskih čarolija.

Kesingtonska palata zanimaće svakoga, ko prati život kraljevske porodice, jer je to mesto na kome su odrasli prinčevi Hari i Vilijam. Lady D je u ovoj palati živela čak i nakon razvoda od princa Čarlsa.

Prirodnjački muzej i Londonski akvarijum Sea Life, vrede svake vaše pažnje, ali ono što neizostavno morate posetiti kada ste već u Londonu svakako je Globe – teatar najznačajnijeg engleskog i možda najvećeg dramskog pisca svih vremena Vilijama Šekspira. Ovde i danas možete prisustvovati maestralnim dramskim izvođenjima, Šekspirovih velikih dela.

Ukoliko pak spadate u one, pomalo neobične turiste, kojima bi bilo drago da posete sve ove znamenitosti o kojima su toliko čitali i slušali, ali za njih je pravo uživanje da upoznaju ovaj grad na malo drugačiji način – besciljnom šetnjom njegovim ulicama, imamo nešto i za vas!

Svu čaroliju Londona jednostavno možete otkriti šetnjom po njegovim prelepim ulicama.

Najjedinstvenija ulica u Londonu svakako je Neal’s Yard i za nju kažu da je najbolje očuvana londonska tajna. Ova šarmantna ulica puna je cveća i puzavica koje se penju uz kamene zidine. Uzana, romantična i puna boja, ovo je ulica koja će na vas ostaviti poseban utisak i poželećete da joj se opet, sasvim slučajno, vratite.

Možda njainstagramičnija ulica Londona svakako je Ebury. Duž cele ove ulice videćete zgrade pastelnih boja, ukrašene cvećem, koje će vam zaustaviti dah. Izlozi ove ulice su dekorisani tokom cele godine, pa će vas privući da na tako lepom mestu pojedete neku poslasticu, okrepite se i skupite energije za nastavak vašeg istraživanja.

Westbourne park je najraznobojnija londonska ulica. Živopisne boje kuća, koje ovoj ulici daju posebnu živost, ruše sve mitove o Londonu kao gradu sivila.

Farm place je jedna od najlepših londonskih ulica, takođe puna boja radosti. U blizini ove ulice nalazi se i Notting Hill, koji svakako želite da posetite, ako ste bar jednom pogledali istoimeni film sa Hju Grantom i Džulijom Roberts.

Želimo da na sebi svojstven način uživate u duhu ovog prelepog grada. Provozajte se crvenim autobusom, popijte toplu čokoladu i šetajte do iznemoglosti! Jer Nova je godina zvanično otpočela i pravo je vreme za nove avanture!

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter