Izvor:
04.06.2019 u 17:44
0

SVE LEPOTE SVETA: Donosimo vam 3 nove egzotične znamenitosti koje morate posetiti!

Palata Potala u Lhasi, Tibet

Palata Potala je kompleks spojenih građevina u Lasi koje su činile zimsku rezidenciju Dalaj Lama još od 7, a palatu od polovine 17. veka, sve do kineske invazije 1959. godine kada je Tenzin Gjatso, XIV Dalaj Lama, prebegao u Daramsalu u Indiji.

Palata Potala je nazvana po planini Potala s koje potiče Avalokitešvara ("Gospod koji gleda odozgo"), bodisatva koji otelotvorava samilost svih Buda Mahajana budizma.

Palata simbolizuje tibetanski budizam i središnje je mesto tradicionalne tibetske administracije. Kompleks se sastoji od Bele i Crvene palate s pripadajućim zgradama, izgrađeni na Crvenoj planini u središtu Lasa doline, na visini od 3.700 m. Zbog toga je Palata Potala, zajedno s drugim istorijskim spomenicima Lase (manastir Jokhang i palata Norbulingka) upisana na UNESKO-v spisak mesta Svetske baštine u Aziji i Australaziji 1994. godine kao „lepa i originalna arhitektura, velikog istorijskog i verskog značaja, čiji su bogati ukrasi skladno uklopljeni u zadivljujući predeo“.

Borobudur u Magelangu, Indonezija

Borobodur je najveći budistički hram u Jugoistočnoj Aziji. Ova velika piramida se nalazi u centralnom delu ostrva Java u Indoniziji.

Piramida je verovatno građena između 750. i 850. godine za vreme vladavine dinastije Sailendra. Vekovima je bila prekrivena vulkanskim pepelom dok je Evropljani nisu otkopali. U periodu između 1973. i 1983. je sproveden veliki program obnove. Unesko je 1991. godine stavio ovaj hram na listu svetske kulturne baštine.

Na kvadratnoj osnovi čije strane su duge 123 m uzdiže se ukupno devet spratova. Na zidovima prve četiri stepenaste terase nalazi se reljef čija je ukupna dužina 5 km i prikazuje Budin život. Iznad ovih, uzdižu se sledeće tri koncentrično sagrađene terase s ukupno 72 stupe od kojih glavna ima prečnik 11 metara.

Angkor Vat v Siem Reap, Kambodža

Аngkor Vat je džinovski kompleks hramova u Kambodži. U blizini je nedaleko Angkor Tom . Zauzima površinu od 2 km² i predstavlja najveću versku građevinu na svetu. Nalazi se na mestu stare prestonice Kmerskog carstva Angkora, oko 240 km severozapadno od Pnom Pena, u blizini grada Sijem Reapa, severno od jezera Tonle Sapa.

Sagrađen je u doba kralja Surjavarmana II početkom 12. veka kao državni hram. Kroz celu svoju istoriju zadržao je religijsku namenu. Prvobitno je bio hinduistički hram posvećen bogu Višnuu, a kasnije je postao budistički. Angkor Vat simbolizuje vrhunac klasičnog stila arhitekture iz doba Kmerskog carstva. Hram je postao simbol Kambodže i pojavljuje se na državnoj zastavi. Predstavlja glavnu turističku atrakciju zemlje i nalazi se na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine.

Savremeno ime, Angkor Vat – „Gradski hram“, koristi se od 16. veka. Pre toga hram je bio poznat pod imenom Prea Pisunlok, po posmrtnoj tituli kralja Surjavarmana. Angokor znači „grad” ili „glavni grad”, a reč potiče od sanskriptske reči nagara. Vat na kmerskom znači „osnova hrama”.

Ukoliko ste propustili neke od predloga, možete pogledati OVDE!

Happytv.rs
Foto: Wikipedia/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter