Izvor:
18.05.2019 u 07:50
0

SAMO ZA DAME: Najbolje destinacije za žene kojima ne treba društvo!

Lepota samostalnog putovanja ogleda se u prepuštanju i uživanju u svemu onome što je vama važno, zanimljivo i bitno da vidite i doživite.

Samo vama i nikome drugom. Sloboda, sloboda, sloboda sa velikim S!

To je makar ona prva i osnovna stavka, ali činjenica je i to da kada ste žena nikada ne možete baš potpuno da se opustite i lutate sami nepoznatim krajem.

Zato je od velike važnosti da zemlje u koje bi žene mogle putovati u avanturističkoj, solo varijanti, budu sigurne. Niko vam naravno ne može garantovati potpunu sigurnost, ali sve što možete sprečiti i svaka neprijatnost i opasnost koju možete zaobići, više je nego dobrodošla.

Naša preporuka je da ukoliko ste se već odvažili na ovakav vid putovanja ili tek planirate, svakako, koliko god je to moguće, izaberete proveren smeštaj. Zahvaljujući internetu danas su nam ovakve informacije dostupne u mnogo većoj meri nego ranije, zato podrobno istražite sve što možete.

Naoružajte se mapama, uputstvima, priručnicima, pa čak i kompasom, svakako punom telefonskom baterijom i krenite u svoju malu nezaboravnu avanturu.

Ono što je sigurno to je da će vam ovakva vrsta putovanja, zaista pružiti nezaboravno iskustvo.

Mi smo se potrudli da vam polazak na ovaj put olakšamo koliko možemo, te vam predstavljamo listu od 14 gradova u Evropi, ali i u svetu, koji važe za najsigurnije po turiste, kako zbog smanjene stope kriminala, najmanje zabeleženih incidentata, tako i zbog samo standarda ovih gradova i njihove posebne atmosfere.

Barselona

Barselona, Španija Barselona je grad odličan za pešačenje, i nema šanse da ćete se izgubiti dok god imate pri ruci bilo kakvu mapu. Možete pregledati izloge u Las Ramblasu, lagano hodati niz šetalište uz plažu, ili lutati kroz Park Guell koji je dizajnirao Gaudi. Mesta za ručavanje su odlična za solo putnicu – možete jesti pod vedrim nebom u paelja restoranima duž obale (posmatranje prolaznika je besplatna zabava) ili sesti u jedan od mnogih neverovatnih tapas barova.

Sijetl, SAD

Zahvaljujući sveprisutnoj kulturi kafenisanja u Sijetlu, osobe koje same jedu (ili piju) nisu neuobičajena pojava u ovom gradu. Uz to, rastući broj kafea znači da na svakom uglu postoji mesto na kome možete sesti i odmoriti u pauzama između poseta Pike Place Bazaru, Space Needle-u ili fanki EMP Muzeju. Kompaktan centar grada olakšava posetu važnim mestima, restoranima i šoping ulicama peške, a sve što je dalje može se lako obići Link right voznim linijama koje su se upravo proširile do Capitol Hilla i Vašingtonskom univerziteta.

Minhen, Nemačka

Veseli nemački mentalitet blista u ovom Bavarskom gradu, gde pri svakoj poseti turiste dočekuju osmesi lokalnog stanovništva, bilo da je to u porodičnoj pekari ili turističkoj atrakciji poput Olympiapark kule. Najbolji način da se uživite u stil života u Minhenu? Naručite kriglu piva u lokalnom biergartenu ili potražite glühwein (kuvano začinjeno vino) na štandu jednog od Božićnih marketa. Pošto za šolju vina morate platiti unapred, Nemci stoje oko štanda, spremni za razgovor ili preporuku, dok se zagrevaju tradicionalnim napitkom.

Dubrovnik, Hrvatska

Porast hrvatskog turizma je uticao i na lakoću putovanja, a niska stopa kriminala u komšijskoj zemlji dodatno povećava privlačnost za turiste. Samo jedan pogled na obalski srednjevekovni grad Dubrovnik, očuvanih preko 3 kilometra zidina i sve vaše brige će nestati. Kaldrmisane ulice vode vas kraj zanatskih radnji i lokalnih restorana, a šetnja samim zidinama nudi spektakularan pogled na jadransku obalu. Dodatne aktivnosti sa solo putnike možete naći na plaži, samo nekoliko minuta od Starog Grada: kajaci i ronjenje se nude na svakom koraku.

Salzburg, Austrija

Sa Hohensalzburškim zamkom na uzvišenju i rekom Salzach koja protiče kroz grad, bajkovita privlačnost Mocartovog rodnog grada poseduje i neodoljivi šarm. Posle posete Mirabell vrtovima i Nonnberškoj opatiji, opustite se uz šoljicu kafe na terasi Cafe Tomasellija ili uz kriglu piva u najvećem Biergartenu u Austriji – Augustiner Bräu. Biciklisti treba da znaju da je Salcburg, pored toga što se može obići peške, jedan od gradova najbolje prilagođenih vožnji biciklom i ima staze duge više od 150 kilometara – što znači da dan možete iskoristiti bolje.

Taipei, Tajvan

Prestonica Tajvana predstavlja idealnu kombinaciju istorije i modernizma: delom ga čine tradicionalni noćni marketi (savršena mesta gde možete prezalogajiti dok kupujete sitnice i suvenire) i hramovi, a delom super moderne zgrade i tržni centri. Taipei je prava azijska metropola. Ulični znaci i gradski prevoz su obeleženi i na engleskom jeziku – i iako je zločin veoma retka pojava, metro sistem ima "Safe Waiting Zone" obeležene na platformama, koje su konstantno na pregledu video kamera, a namenjene su isključivo za zaštitu ženskih putnica noću.

Kopenhagen, Danska

Čudnovatost Kopenhagena odgovara solo putnicima. Iz samačke sobe u hotelu Bethel, nalazite se tačno iznad Nyhavna, poznatog kanala koji okružuju raznobojne kuće. Do brodića kojim se možete voziti na turu kanalima ili do finog obroka na Cap Hornu vodi vas put kraći od 100 koraka. Solo večeravanje se ohrabruje u Torvehallerne KBH salonu koji se nalazi na dnu ulice, a u Crkvi Našeg Spasitelja možete pogledati snimke koje su načinili drugi solo putnici i slikati ih na vrhu kule koja natkriljuje grad.

Melburn, Australija

Ova australijska metropola i dalje drži krunu Grada U Kome Se Najbolje Živi. Uračunajte tu i besplatni turistički tramvaj koji vodi do najbitnijih obeležja grada, poput Melbourne Star Observation Wheela, Carlton Gardensa, and Federation Squarea i rezultat je Melburn koji poseduje jednostavnost i sigurnost u jednom.

Štokholm, Švedska

Ovaj otmeni švedski grad ima dar za privlačenje solo turista, pogotovo žena: besplatne šetačke ture, duple sobe za samce u umetničkom Story Hotelu, kaldrmisane ulice Starog Grada, Gamla Stan sa svojim kafeima, restoranima, prodavnicama i čak i zamkom, pružiće vam sate beskrajnih avantura. Moderni delovi grada su laki za snalaženje i puni linija metroa, od kojih neke služe i kao galerije za izlaganje umetničkih dela. Solo dame dobijaju posebnu dozu ljubaznosti od osoblja restorana Riche dok uživaju – u čemu drugom? – u švedskim ćuftama.

Okinava, Japan

Ako želite da iskusite Japan bez jurnjave i žurbe, zaputite se ka Nahai, prestonici ostrva Okinava. Jednošinski voz je savršen za prevoz – povezuje aerodrom sa centrom grada kao i sa popularnim zamkom Shuri. Od centra grada se peške možete zaputiti i prema gradskoj plaži Naminoue, grnčarskom kraju Tsuboya i javnoj pijaci Makishi, gde se može odlično jesti za šankom. Naposletku, japansko gostoprimstvo pomešano sa američkim uticajem – zbog vojnih baza koje su u blizini – pravi poznatu atmosferu za strance na Azijskim ostrvima.

Norveški fjordovi

Nema boljeg vremena za razmišljanje nego dok plovite kroz plavo-zeleno platno norveških fjordova. Možete izabrati Norway in a Nutshell sopstveni vodič, koji uključuje i prevoz od Bergen do Osloa, sa uputstvima korak po korak. U Bergenu sedite na Fløibanen voz i uživajte u usputnim stajalištima, poput Bjellands Kjokken's restorana domaće hrane, a zatim nastavite celodnevno putovanje Bergenskom železnicom do Vossa. Posle toga sledi autobus do Gudvangena, odakle možete krenuti na krstarenje kroz Aurlandsfjord i Nærøyfjord. Jednako impresivan kao plovidba sa vodopadima na svakom koraku je putovanje Flam Železnicom, sa godišnjim dobima koja se menjaju kako prelazite iz obalskih krajeva do planinskih visina prekrivenih snegom.

Vašington, SAD

Srednja veličina i jednostavna urbanistička izgradnja čini prestonicu Amerike jednostavnom za solo putovanje. Između poseta istorijskim mestima dužinom National Malla, uđite na izložbe koje god poželite u 17 Smitsonijan muzeja (ne zaboravite zoološki vrt!) u koje je ulaz besplatan. Postoji 6.184 doka koji vas mogu odvesti u Arlington, Alexandria i Montgomery oblasti, kao i 91 stanica metroa koje čine putovanja u okolne krajeve jednostavnim. Ako vas javni prevoz ne odvede na željeno odredište, pozovite Uber: Vašington je jedan od prvih Uber gradova, tako da ćete teško naleteti na nepouzdanog vozača tokom svoje posete.

London, Engleska

Istražite evropski šarm velikog grada lutajući kraj reke Temze, šetajući kroz ogromne prostorije Harrods tržnog centra i večeravajući u hiljadu godina starom Borough Marketu. Kad padne noć, sedite u bar sa lokalnim stanovništvom ili pogledajte predstavu na West Endu, a dan završite zalogajem u obližnjem Chinatownu. Bezbrojne lokacije i zabava su spojene sa 250 milja Londonske podzemne železnice. Možete uzeti i samačku sobu na Notting Hillu, u udobnom gradskom bloku. Nažalost, Hju Grant nije uključen u ponudu.

Island

Na putu između vodopada i glečera na južnoj ivici Islandskog Ring Roada, često prođe i pola sata bez prizora ljudskog bića u prirodnom krajoliku. I kad neka osoba naiđe, u pitanju je najčešće devojka s rancem ili biciklista koji sami putuju usamljenim miljama koje se pružaju oko njih. To nije ništa čudno: Island je zauzeo najviše mesto na indeksima Instituta za Ekonomiju i Peace's Global Peace-a kao i World Economic Forum’s Global Gender Gap indeksu, tako da su bezbednost i jednakost polova zagarantovani na ovom predivnom odredištu.

Izvor: Elle
Foto: Arhiva
Foto: Twitter/printscreen/@sigmas
Foto: Instagram/printscreen/ harmonyartbyjasmine
Foto: Twitter/printscreen/@nomadvisor
Foto: Twitter/printscreen/komoot
Foto: Twitter/printscreen/@kantan0427
Foto: Twitter/printscreen/@dragoslavcirkov
Foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter