Izvor:
19.09.2019 u 20:21
0

RODITELJI, PAŽNJA: Deci nikako ne smete da dajete biljna mleka do pete godine, a evo i zašto!

Biljna mleka koja su poslednih godina postala vrlo popularna ne bi trebalo da dajete deci kao zamenu za "obično" mleko jer ne sadrže dovoljno nutritivnih sastojaka koji su mališanima neophodni.

Kokosovo, pirinčano, sojino, bademovo mleko, i druga mleka biljnog porekla roditelji ne bi trebalo da daju deci mlađoj od pet godina, upozoravaju pedijatri.

Pravo mleko sadrži mnogo više kalcijuma, a odnos vitamina D, kalcijuma, vitamina B12, kalijuma i proteina i drugih nutrijenata je upravo onakav kakav je deci potreban da bi lepo rasla i pravilno se razvijala.

Biljna mleka, s druge strane, sadrže određene nutrijente, ali u mnogo manjoj količini koja ne zadovoljava potrebe dece mlađe od pet godina.

"Biljna mleka ne preporučuju se kao zamena za mleko kod sasvim male dece, jer je nutritivni sastav nezadovoljavajući", navodi se u vodiču za pedijatre..

Dodatni problem je što su mnoga od ovih mleka zaslađena šećerom ili zamenama za šećer, što ih čini još nezdravijim za decu.

"Istraživanja pokazuju da naš organizam najverovatnije ne koristi nutrijente iz biljnih mleka onako efikasno kao što je to slučaj sa onima iz mleka životinjskog porekla".

"Deca mlađa od godinu dana trebalo bi budu dojena, ili da im se daje neka od mlečnih formula", navodi se u vodiču.

Do pete godine, deca bi trebalo da konzumiraju "obično" mleko, a u slučaju alergije ili intolerancije na laktozu, treba pratiti preporuke pedijatra.

Mondo
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter