Izvor:
26.06.2018 u 07:19
0

CENZURA: Protiv slobode na internetu!

ODBOR za zakonodavstvo Evropskog parlamenta izglasao je novi Zakon o autorskim pravima koji menja sve i mogao bi uništiti Internet, kakav je danas!

Ako se usvoji ovaj Zakon, bilo koja stranica koja objavljuje isečke novinskog sadržaja online, mora prvo dobiti licencu od izdavača, sve do 20 godina nakon objave originalnog sadržaja. To se odnosi i na društvene mreže poput Facebooka, Twittera i Reddita koje s linkovima objavljuju i „thumbnai“-love s fotografijama i rezimeom, ali i druge stranice poput web agregatora vesti, aplikacija ili „fact-checking“ stranica.

Odgovornost za kontrolu korištenja autorskog sadržaja se prebacuje na pojedine internet stranice, uvodeći pritom mogućnost automatskog filtera sadržaja, koji bi, defakto, zabranio korištenje popularnih memova, citata s Wikipedije, pa do ukidanja komentara i razne druge stvari bez kojih se ne može koristiti net. Pa tako stranice na koje korisnici postavljaju fotografije, moraju skenirati sve trenutne i buduće fotografije, pa proveriti je li došlo do kršenja autorskih prava. Isto je i za muziku objavljenu bez autorskih prava na YouTube-u, i to menja način na koji ova platforma funkcioniše.

Kako piše index.hr, ipak, ne znači automatski da je sve gotovo i da će novi zakon stupiti na snagu. Još uvek protivnici mogu tražiti da se održi sednica parlamenta, na kojoj bi svi poslanici glasali o zakonu, ali ukoliko imaju podršku zastupnika. Zato je već kampanja počela kako bi se ta sednica održala. Ovaj zakon koji uvodi cenzuru na internetu još nije donet, pa njegovi protivnici pozivaju građane da se obrate poslanicima svoje zemlje.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter