Izvor:
29.04.2017 u 08:28
0

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE NAUČNIKA: Brisanje sećanja postaće moguće!

Naučna javnost je u dilemi – da li bi brisanje neprijatnih sećanja iz mozga u budućnosti moglo da izazove i zaboravljanje opasnih grešaka ili stečenog iskustva?

Naučnici sa Univerziteta u Torontu uspeli su da kod laboratorijskih miševa izoluju određene "neurone straha" i izbrišu iz njihovog sećanja traumatična iskustva bez uticaja na ostala sećanja.

Mnogi naučnici veruju da bi takva metoda mogla da se u budućnosti primeni i na ljude, ali se time javljaju i brojna pitanja.

Brisanje sećanja moglo bi da bude korisno za lečenje obolelih od posttraumatskog stresnog poremećaja, kao i zavisnika od droge, ali bi istovremeno moglo da spreči ljude da uče na sopstvenim greškama, počinjenim u prošlosti.

I sami stručnjaci koji su autori ove studije kažu da "iako je nešto moguće, ne znači da to i treba uraditi", prenose naučni portali.

Naučnici su zaključili da je brisanje sećanja moguće, ali da društvo mora da razvije "napredne etičke granice", koje bi se odnosile na ovu praksu.

Izvor:b92.net
Foto:Twitter /GUK

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter