Izvor:
20.04.2017 u 02:36
0

„Kraljevsi pastuv“: AMERIČKO ČUDO SKUPLJE OD SVAKOG AVIONA! (VIDEO)

Najnoviji helikopter američkih marinaca nakon niza testova napokon je spreman za proizvodnju. Nazvan "CH-53K King Stejlion" ("kraljevski pastuv") ovaj transportni helikopter s mogućnošću prenošenja teškog tereta zameniće četrdesetogodišnji CH-53E koji je trenutno u službi, a biće najveći i najteži u američkoj vojsci.

I dok proizvođač "Sikorski" očekivano hvali helikopter na sva zvona (ima moderan dizajn, moderan kokpit, sastavljen od kompozitnih materijala, veći kapacitet za prenošenje tereta, veću sigurnost u borbenim dejstvima i tako dalje…), kritičari ističu samo jedan problem – cenu, piše Blumberg.

Naime, 200 ovih helikoptera koje američki marinci misle da nabave (uz sve dodatne delove) tokom sljedećih 13 godina koštaće zapanjujućih 31 milijardu dolara. Samo između marta prošle godine i aprila ove godine cena "nabavnog paketa" povećala se za 6,9 odsto, a svaki CH-53K King Steilion košta 138,5 miliona dolara, sedam više nego što je to bio slučaj prošle godine. Kako piše Kyle Mizokami za "Popular mehaniks", od 2013. godine četvrtina iznosa utrošenog na ovaj program otišla je na istraživanje i razvoj.

Koliko je ova cena paprena, otkriva i činjenica da "kraljevski pastuv" po jedinici košta više od bilo koje varijante najskupljeg američkog aviona, F-35. Naime, prema zadnjem dogovoru "Lokhid Martina" i Pentagona, F-35A koštaće 94,7 miliona dolara, F-35B 122,8 miliona i F-35C 121,8 miliona dolara po primerku (tu ne računamo istorijsku cifru od 400 plus milijardi dolara utrošenih na razvoj ovog programa).

Za tehnički bliže poređenje, helikopter CH-53E Super Steilion, kojeg će CH-53K zameniti, koštao je 14,7 miliona dolara 1977. godine, što bi iznosilo malo više od 61 milijun u današnjim dolarima. Znači, još uvijek 77 miliona manje od ultra-skupog naslednika. No, valja napomenuti da su cenu pojedinačnog primerka CH-53K uračunati i troškovi rezervnih delova i razvoja – kad bi se oni odbili, helikopter bi koštao oko 96 miliona dolara po primerku, što je i dalje mnogo.

Sam helikopter ima sjajne sposobnosti, između ostalog i nosivost od 13 tona (na primer, dva "Hamveja") na brzini većoj od 170 km/h, što je tri puta više od helikoptera koji zamenjuje. Tri moćna motora od 5600 kW svaki omogućuju maksimalnu brzinu od 315 km/h, a u tome mu pomažu i nove elise četvrte generacije od kompozitnih materijala. Prazan teži nešto više od 15 tona, natovaren 33,6 tona, a može uzleteti s čak 38 tona težine.

"Kraljevski pastuv" biće dostupan i za izvoz, a interes su usprkos visokoj ceni već izrazili Japanci i Nemci.

Izvor: jutarnji.hr
Foto: YouTube Printscreen/LockheedMartinVideos

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter